Místo, kde bydlí fantazie 2.část

Lepidla, pásky a další lepivé záležitosti - co, kdy a jak


Milé dámy a případně i pánové, ráda bych Vám poděkovala za všechny reakce k první části mého seriálu. Jsem ráda, že jsem Vás neotrávila délkou článku a množstvím textu, protože dnes je doba Youtube a psaný text už není pro některé dostatečně cool ( to je jako výmluva, nemám totiž kameru). Při psaní této (druhé) části jsem přemýšlela nad tím, jestli téma lepení nebude pro čtenáře nudné. Přiznávám, že jsem občas tloukla hlavou do stolu a měla jsem pocit, jako bych měla psát romantický popis traktoru Zetor. Tak doufám, že to úplná nuda nebude a že budou mé zkušenosti a poznatky žít ve Vás dál i po mé smrti :) Oprašte si monitory, naleštěte brýle, jdeme lepit...

Postupně si představíme

1)  Pomůcky, které pravidelně a ráda používám - publikováno
2)  Lepidla, lepící pásky a další lepivé záležitosti - co, kdy a jak 
3)  Barvy, pastelky, fixy, pera
4)  Velcí pomocníci - Bigshot(y), tiskárna, plotter a další specifické záležitosti
5)  Moje pracovna do detailu, organizace a ukládání materiálu

Lepidla tekutá


1. Něco, co prostě nutně potřebujete ( jako opravdu potřebujete :) ). Glossy Accents je čiré lepidlo a zároveň lak. I když je to možná trochu nepřesné. Pokud si pod pojmem "lak" představíte nanášení něčeho čirého na velkou plochu, tak tady na to zapomeňte. Tedy, pokud máte tučné konto, klidně se v tom koupejte :) . Toto lepidlo umí drobné lesklé detaily. Můžete zvýraznit razítkované obrázky ( oči, slzy, rosa na stéblech trávy), prostorově "vytáhnout" určité motivy, opravdu dobře a nenápadně lepí drobné dekorace, flitry, korálky, vyřezaná písmenka, můžete s ním zakončit provázek, aby se netřepil - použití je velice různorodé. Lepidlo je v lahvičce decentně "mléčné" , ale po zaschnutí je krásně průhledné. Nikdy, ale opravdu nikdy s lahvičkou netřepejte! Jinak budete mít v lepidle bublinky a líbit se vám to opravdu nebude. Lahvička má sama o sobě velice precizní aplikátor, ale pokud chcete jít opravdu "do detailu",  můžete si zakoupit aplikátor ještě preciznější. Ten končí velice tenkou kovovou trubičkou a trefíte se dokonale i do toho nejtitěrnějšího bodíku. Glossy Accents zakoupíte buď v balení 18ml nebo ve větším 56ml balení. Speciální aplikátory se prodávají zvlášť a ceny se pohybují kolem 140,-. Po nanesení déle schne, proto u silnější nanesené vrstvy nechte uschnout raději přes noc. Mléčný efekt po zaschnutí zmizí a povrch bude tvrdý a průhledný. 

2. Opravdu kvalitní řada lepidel od značky Aleene 's . Lepidlo ve "zlatém" obalu Tacky Glue Original  je taková základní verze. Použít ho můžete nejen na papír, ale i na dřevo, karton, překližku, plast a údajně i na sklo. Toto jsem však nezkoušela, proto nemohu kvalitní lepení skla posoudit. Lepidlo není úplně tekuté, spíš takové krémové a buď ho můžete nanášet přímo z aplikátoru (poměrně precizního) nebo si lepidlo dát do nějaké misky, kde ho můžete dále ředit, přidat barvy, glitry a podobně. Lepidlo je po zaschnutí průhledné. I tato základní verze docela rychle zasychá ( při neředěné formě). Já s ním slepuji k sobě záložky a drží perfektně.  
Tímto lepidlem však nelepte fotografie ( není k tomu vhodné a výrobce to ani uživatelům nedoporučuje). Lepidlo je dostupné i v tužce, ale zatím jsem neměla možnost ho vyzkoušet.

3. Sourozenec naší "dvojky" Tacky Glue Quick Dry, s tím rozdílem, že rychleji schne. Na trhu je ještě dotupná varianta Tacky Glue Turbo a pak poměrně zajímavé lepidlo v kelímku, které se jmenuje Super Thick Tacky Glue, které je také průhledné, ale je určeno pro přilepení těžkých dekorací, třeba kovových. Zatím jsem ho použila jen jednou, ale lepí jak čert. Ale línej čert, protože docela pomalu schne :)

4. Osvědčená klasika Mod Podge  - lepidlo a lak. tato varianta má výsledný efekt MATNÝ. Perfektně lepí všechny materiály, je na bázi vody, poměrně dobře schne. Lepidlo má bílou barvu, ale po zaschnutí je samozřejmě průhledné. Proto je současně použitelné jako povrchový lak. Svůj projekt (v  mém případě knižní záložky) můžete v pravidelných tazích přetřít vrstvou Mod Podge. Lak krásně "vytáhne" barvy a projekt působí luxusněji, pevněji a dekorativně. Samozřejmě plní i funkci ochrannou. Pokud je váš projekt více namáhaný a vyžadujete především ochrannou vlastnost, aplikute dvě a více vrstev. Vždy však nechte předchozí vrstvu zaschnout. Ekonomickou výhodu vidím v možnosti koupit opravdu velké balení (473ml) . Já zatím vystačím se středním - 236ml, Chcete-li lepidlo jen vyzkoušet nebo ho nebudete používat často, bude pro vás nejvhodnější 118ml lahvička. Balení 236ml je optimální, pokud používáte velký plochý štětec a přímo ho namáčíte v kelímku. S tímto lepidlem  jsem opravdu nešlápla vedle. Kvalitně lepí a při lakování nemusím mít dva různé výrobky. Velkou výhodou je, že pokud aplikujete lepidlo ve správné vrstvě, neprosakuje ( nemokří) papíry. Lze ho tedy bez obav použít například při potahování desek zápisníků. 

5. Mod Podge s LESKLÝM efektem. Jinak zcela totožné s matnou variantou.

6. Lepidlo v "tužce" od značky Kuretake. Lepidlo je modré, po zaschnutí čiré. Vhodné pro lepení malých ploch, špatně dostupných míst a takzvané "dolepování". Zvláštností tohoto lepidla je, že když zaschne, funguje jako samolepka. Materiál lze odlepit  a znovu přilepit jinam. To jistě oceníte při lepení fotografií, při různých interaktivních projektech nebo když potřebujete jen dočasné přichycení bez poškození projektu. V prodeji je toto lepidlo s šířkou hrotu 1mm nebo 2mm, ale jeho použití je pouze na papír. 

7. Toto lepidlo je tak trochu "mimo" scrapbooking nebo cardmaking. UHU Power hrozně teče a hrozně smrdí. Ale naprosto dokonale a snad doživotně lepí. Při práci si proto dejte opravdu pozor, aby někde neulpělo. Lepit umí úplně všechno, proto ho doporučuji do každé rodiny (není vhodné k dětem :) ) . Využijete ho na drobné opravy v domácnosti, při práci v dílně, při výrobě bižuterie, pokud na projektu něco nechce vůbec držet, tak s UHU se to stane minulostí například papírové květiny, dekorace na drátku a pružné věci, které se rády odlepují, můžete tímto lepidlem přilepit. Neschne úplně rychle, ale já na něj chvíli foukám (jako do horkého čaje :) ) , pak už není třeba dekoraci přidržovat a nechám ji volně doschnout. Je zcela průhledné, nemusíte mít strach, že bude vidět. Velmi dobrá alternativa k tavné pistoli ( co se týká trvanlivosti spoje).

Lepící pásky a spol.



1. Na odvíječ oboustranné pásky jsem narazila poprvé na Youtube. Odvíječe asi znáte, běžně se používají na klasické lepící pásky. Občas nemám svůj den a oboustrannou pásku lepím všude možně, jen ne na projekt. Když jsem na něj narazila v jednom z tuzemských eshopů, hopkala jsem radostí, jako velikonoční zajíček. Přiznávám, nejedná se o levnou záležitost ( stál tuším kolem 850,- Kč). Do odvíječe samozřejmě musíte dokupovat náhradní pásku (v balení jsou dva kusy). Někomu může také vadit poněkud větší rozměr této pomůcky, ale do ruky je opravdu lehká. Pokaždé trochu bojuji s vkládáním nové pásky, systém uchycení začátku pásky do mechanismu mohl být řešen lépe. Když s ním ale pracujete, ušetříte obrovské množství času a nervů. Odvíječ přiložíte k projektu, stisknete černé tlačítko na rukojeti (držíte ho) a odvíječem "jedete" podle potřeby. Z pásky se uvolňuje lepidlo, které ulpívá na projekt. Pak můžete tlačítko zase uvolnit. Nanesení lepící vrsvty je pravidelné, čisté, nemusíte už nic sloupávat, jako z běžné oboustranné pásky. Perfektní využití při lepení větších ploch. Klasickou "oboustranku" ale určitě zahazovat nemusíte. Odvíječ se mi neosvědčil na malé plochy. tam nikdy nedosáhnete úplně přesného nanesení lepidla. Při potřebě jiné šíře pásky máte také smůlu. Páska do odvíječe má šířku 0,6cm. Pokud ale tvoříte přáníčka, rozhodně je to báječný pomocník. 

2. Pěnová oboustranná lepící páska slouží především k lepení s efektem 3D. Toužíte mít na přáníčku vyvýšené prvky? Má mít přáníčko více vrstev pro plastický vzhled? Tvoříte rádi interaktivní či chrastící přáníčka? Bez této pásky to půjde jen těžko. Tuto pásku zakoupíte v různých šířkách a návinech. Výška této pásky je obvykle 1mm a právě ta umožňuje kýžený 3D efekt. S páskou můžete vrstvit papíry, vypodložit například výřezy a dekorace a své přání ozvláštnit. Velmi často se páska používá při tvorbě tzv. Shaker Card, česky bych použila výraz "chrastidlo". Jedná se o přání s prvkem okénka ( nebo jiného tvaru), které pod acetátovou čirou folií skrývá nějaký pohyblivý obsah - flitry, glitry, malé korálky, drobné výřezy a podobně. Aby mohl tento efekt vzniknout, musíte si takový prostor v přáníčku vyrobit. Vyvýšení zajistíme právě podlepením touto páskou. Někdy ji můžete použít i ve více vrstvách, záleží na velikosti obsahu, kterým hodláte okénko vyplnit. Je samozřejmě žádoucí, aby se obsah pod fólií pohyboval. Na to musíte při aplikaci pásky myslet a patřičně výšku upravit. Já osobně  doporučuji z vnitřních hran pásku ještě "ošetřit" nějakým čirým lepidlem ( nejlépe Glossy Accents) a nechat zaschnout, aby se pak obash na pásku nelepil. 
Pěnová páska je určitě základním materiálem pro výrobu přáníček, proto doporučuji pořídit si více šířek, ať vás nic nepřekvapí :).

3. Oboustranně lepící páska. Zde není třeba se obšírně rozepisovat. Další základní materiál pro tvoření s papírem. Využijete ji nejen při výrobě přání, ale i pokud tvoříte zápisníky, kalendáře či alba. Všude tam, kde potřebujete pevný spoj a nechcete ( nebo nemůžete) použít lepidlo. Práce s ní je čistá, přesná, můžete s ní lepit i velice malé plochy. Můžete ji použít při přilepení stuhy nebo krajky. Dostupná je opět ve více šířkách a návinech. Na projekty, kde požadujete opravdu silné lepení, doporučuji zakoupit silně lepící variantu.

4. 3D pěnové čtverečky jsou v podstatě obdobou obsoutranné pěnové pásky. Jsou už předřezané do malých čtverečků. Zakoupit ale můžete i 3D samolepící kolečka, velké obdélníčky a v zahraničí jsem viděla dokonce kytičky ( což jistě při lepení oceníte :) ) . Velmi vhodné při lepení drobných ploch, vyřezaných obrázků, dekorací... V nabídce obchodů najdete i různé velikosti a výšky těchto čtverečků.

5. Lepidlo v rolleru je takový mini odvíječ. Rollerem aplikujete na projekt lepící vrstvu v podstatě podobným způsobem. Po spotřebování pásky s lepící vrstvou stačí vložit novou "kazetku". Opět doporučuji všem, kdo vyrábí přání. Lepidlo se prodává ve variantě "Removable" a "Permanent". U první varinty lze přilepenou část opět sejmout, u druhé je spoj trvalý. Já používám právě variantu "Permanent" ( červená). 
Snímatelná varianta má barvu modrou.

6. Gelová kolečka v rolleru jsou vemi šikovná věcička. Jsou čirá, taková gumová a je možné je při troše opatrnosti i odstranit. Já je ráda používám na přichycení konců stužek, protože jsou nízká  a nenápadná. Můžete s nimi lepit vellum, které se s lepidlem a páskou moc nekamarádí (je to pak celkem nevzhledné). Kolečka v rolleru udrží celkem dobře i flitry, knoflíky a dekorace z filcu. U kovu mám vyzkoušenou spolehlivost jen u velmi lehkých dekorací. 

Přátelé, dnes už jsem z toho úplně ulepená a i když jsem nezmínila všechny lepivé "záležitosti", určitě se v tom množství budete lépe orientovat a vyberete si takové produkty, které skutečně použijete a nevyhodíte takzvaně "peníze do luftu" :). Znovu připomínám, že tyto výrobky mohu hodnotit z pozice uživatele. Někdo může mít zkušenost zcela odlišnou.
Každá používáme jiné materiály, tvoříme různé projekty. Ale budu moc ráda, pokud se podělíte o svou zkušenost v komentářích.
Sosejte jarní paprsky a já se na vás v dubnu připravím s opravdu giga mega kilometr dlouhým článkem o barvičkách :)

Mějte se fajn!
Eva


Komentáře

  1. Vyčerpávající a super! Díky! (a bezva se to čte... :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi skvela!!!! moc dekuji za naprosto vycerpavajici popis :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si potřebuju už taky konečně zařídit pracovnu. Podnikám z domu a vždycky jsem se vším rozložená po celém domě a nikdy nemůžu nic najít. Hodilo by se mi mít alespoň nějaký koutek jenom pro sebe. teď jsem vyřešila virtuální sídlo firmy , tak alespoň něco už mám vyřešené a budu pokračovat dál.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky