Vodové a anilinové barvy

Vodové a anilinové barvy jsou dalším materiálem, který můžeme využít v cardmakingu a scrapbookingu. Vodové barvy zná každý ze školy. Má základní sadu 12 barev. Tóny jsou jemné, barevnost nevýrazná, pro větší sytost se musí nanést více vrstev. Anilinové barvy jsou naopak velmi syté a mají krásné tóny barev. Dříve byly anilinové barvy toxické. Dnes se již prodávají barvy stejných vlastností, ale netoxické. Výhodou obou typů těchto barev je cenová dostupnost a dobrá skladovatelnost. Existují také další typy, například vodové barvy perleťové. Já jsem si anilinové barvy koupila ve výtvarných potřebách a k tomu jsem koupila dle doporučení také několik štětců. Tenké na vybarvování razítek a širší na pozadí a plochy.


Využití barev v cardmakingu

Vybarvování razítek – anilinové i klasické vodové barvy jsou vhodné pro vybarvování razítek. Inkoust na otisk razítka si kupte permanentní. Otiskněte motiv, počkejte na zaschnutí a pak můžete vybarvovat. Permanentní inkoust se nerozpíjí. Nemusí být jen černý, můžete využít také další odstíny. Šedé a hnědé jsou také velmi zajímavé. U šedých téměř nevidíte otisk a vyniknou barvy. Hnědé používám při vintage barevnosti, např. na Gorjuss přání. Další materiál, který potřebujete, je papír. Vřele doporučuji akvarelový papír. I při opakovaném namáčení se neničí. Po mnoha pokusech vybarvovat na čtvrtku jsem koupila blok akvarelového papíru. Okamžitě se celý proces vybarvování zjednodušil. Pokud chci přesný otisk jemného razítka, tisknu na zadní stranu, která je hladší. Určitě vyzkoušejte!
Velmi zajímavé je také vybarvování motivu, kdy je obrys vytvořen horkým embossingem. Zkuste jednou použít bílý embossovací prášek a příště černý. Pokaždé jiný, ale zajímavý výsledek.


Vytváření vlastního pozadí – zde máte více možnosti, jak si s vodovkami hrát.
Navlhčete akvarelový papír širokým štětcem a barvy do něj zapouštějte. Je to podobný postup jako s nyní populárními Kik fixami. Můžete si tak vytvořit pozadí pro barevné paletky, které odpovídají zadání objednávky či soutěže.
Nabarvený podklad posypte solí. Sůl nasaje barvu v místě kontaktu s papírem.

Pokud vám chybí správná barva pro dekorace – výseky kytiček či lístečků, připravte si výše zmíněným způsobem list papíru a po uschnutí z něj tvary vysekněte.



Na obou přáních jsem vytvořila podklad anilinovými barvami. Také papíry pro výseky jsou barvené anilinkami. Pár rychlých tahů štětcem a sůl - to je celé kouzlo. :)

Využití barev ve scrapbookingu
I pro své stránky, deníky, project life alba můžete využít vodové a anilinové barvy.
Stejně jako u přáníček můžete ozdobit své stránky či projekty vybarvenými a vystřiženými otisky razítek. Můžete vytvořit vlastní pozadí stránek alb nebo kartiček v project life. Vytvořte si vlastní tónovaný papír pro vystřižené motivy či písmenka.

Dobarvení stránky anilinovými barvami - oranžová

Vytvoření vlastního podkladu anilinovými barvami - žlutá

Pár zelených cákanců pro oživení stránky

Oranžové cákance v kombinaci s foukacími fixami

Práci s vodovkami a solí zvládnou i děti. Zapojte je a nechte je experimentovat.





Rozhodně jsem nevyčerpala všechny nápady a možnosti, jak anilinové a vodové barvy využít. Dejte jim šanci i vy a zařaďte je do svých oblíbených materiálů. Cákání, sprejování ještě vlhkého pozadí, otisky razítek na již vytvořené a zaschlé pozadí… nepřeberné množství možností obohatí i váš tvořivý svět.



Pro DT sepsala,
IlonaK2

Komentáře

  1. Pěkně sepsáno. Jen takový malý doplněk - nemůžete holky trochu zvýraznit písmo na blogu nebo použít jiný font? Většinou mám problém to přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, písmo jsem zvětšila, snad to bude lépe k přečtění :) pa

      Vymazat
  2. Dobrý den, mohla bych mít hloupý dotaz? Jas se prosím dá využít sůl? Zkoušely jsme to, ale sůl vůbec nereagoval. Vy to máte tak nádherné... :(

    OdpovědětVymazat
  3. Přehlédla jsem tento dotaz a to mě moc mrzí. Zkusím vás nějak najít. :-) Solí posypávám ještě mokrý, čerstvě barvou natřený papír. Jak je vidět z ukázky, kde dcera tvoří vlastní dekorované papíry: papír natřít vodovými nebo anilinovými barvami, posypat a nechat uschnout. Pokud máte příliš savý papír, zkuste jej před nanesením barvy celý potřít vodorovně a svisle vodou a teprve pak aplikovat barvy. Je nutné mít vodové barvy, nikoliv tempery, akrylovky a pod.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky