Valentýn se blíží:-)

V dnešním článku bych Vás ráda navnadila na Svátek zamilovaných:-) Káťa už je na něj na e-shopu připravená a já bych Vás ráda inspirovala na tvorbu se 2mi vyřezávacími šablonkami, které tam najdete:-)

První přání je v duchu patláme media (když něco vytvořím v tomto stylu, tak mám zatím obavu užít pojem mixed media, jelikož se necítím být v něm tesaná, ale strašně mě to baví:-) V hlavní roli na něm vidíte výřez srdíček. Ráda používám kromě klasických bílých základů na přání také kraft:

Udělat valentýnské přání pro muže je pro mě vždy výzva, ale nepohrdám ani valentýnskou klasikou a tou je pro mě červená. Vytvořila jsem přání s rámečkem na fotografii v jednom. To důležité je sděleno hned na přední straně a dovnitř stačí vlepit už jen společnou fotku. Přání je dozdobené drobnými praporky ve tvaru srdíček a kuliček:

Pro toho, kdo dává přednost před jednoduchostí veselému motivku, přidávám možnost, jak se dá ještě přání přizdobit:

Nejen, že Valentýn je za dveřmi, ale blíží se nám také období svateb. Neodpustila jsem si vyrobit také jedno svatební, jelikož výřezy jsou na ně jako šité, na zjemnění a dozdobení jsou použity také duhové kamínky:
Pokud má někdo z Vás chuť si ještě kousek počíst, tak přidávám pár informací, jak vlastně Svátek zamilovaných měl vzniknout:-)

Legenda vypráví o sv. Valentýnovi jako o římském knězi, který přes zákazy císaře Claudia II. tajně oddával milenecké páry. Byl za to odsouzen a popraven. Před popravou poslal Valentýn krátký dopis své ženě – v podstatě takovou první „valentýnku“. Ano, u nás se tento svátek začal slavit až po roce 1989, kdežto v USA již tehdy byla tato tradice dávno zakořeněná a tak se o něm často mylně tvrdí, že je to svátek dotáhnutý z Ameriky.
Zajímavé pro někoho může být také, co vlastně znamená znak XOXO. Nejedná se o zkratku, ale o skupinu symbolů (křížky a kolečka). Křížek značí polibek, kroužek znamená objetí. Je to tedy grafické a univerzální vyjádření fráze "objímám a líbám", se kterou se lze setkat v závěru dopisů (dříve), dnes už spíše v mailech, chatech, SMS... Není to žádný novodobý vynález jako např. smajlík, ale XOXO vychází z křesťanských symbolů užívaných v korespondenci ve středověku. Křížek označoval upřímnost, víru a čest a kroužek coby polibek znovu stvrzoval význam křížku.

Kdo se pochlubí, jak probíhá svátek sv. Valentýna u Vás?:-)

MĚJTE HEZKÉ DNY!=O)

Komentáře

  1. Radu, všechny krásný, ale to první .... prostě nej :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vsechny krasne a to prvni nejvic. Valentyna neslavime, ale mam ho rada a vzdy jsem si uzila zdobeni vylohy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci děkuji, to musela být krásná výloha od Tebe!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky