Razítka z moosgummi

Dnes si ukážeme, jak si vyrobit razítka z moosgumi (pěnovky) a jak je můžeme využít. Z pěnovky se dají vysekávat tvary na bigshotu i stříhat nůžkami. Já dávám jednoznačně přednost bigshotu a výseky si objednávám (častěji vlastně dostávám).

Na výrobu razítka potřebujete buď karton nebo dřívko. Výhodou kartonových razítek je, že jsou lehké, dají se skladovat na sobě, aniž by se poničily samotné výseky z pěnovky, a zvládneme si je připravit i my, ženy. Nevýhodou je, že se brzy ničí a špatně se s nimi pracuje (špatně se drží při otisku). Naopak dřevěná razítka jsou o něco těžší, nedají se moc skladovat dlouhodobě a ve větším množství na sobě, protože se může jemná pěnovka otlačit. Plánuji koupit si stohovatelné krabičky na zákusky. Základ vám může připravit šikovný syn, vnuk nebo manžel. Ten můj je připravil ze spárovky. Nařezal menší kousky ve velikosti výseku. Já přidávám asi jeden centimetr na okraje. Manželovi jsem vytvořila seznam potřebných velikostí a on mi tento rozměr napsal tužkou na připravené kousky vč. popisu, jaký výsek tam patří.
Samotné dřevo se celé potře lepidlem herkules, tím se i výsek přilepí. Dnes jsem vyzkoušela lak na decoupage a lepidlo PVA:

Potřebujeme:
lak na decoupage - na finální úpravu
PVA lepidlo na přilepení výseku
dřívka
výseky
šikovné ruce na přípravu dřívek nebo šikovného muže v domácnosti :-)



Manžel připravil dřevěné základy. Ty začistil, srazil hrany a dokonce frézou udělal drážku, aby se razítko lépe drželo v ruce.

Takto připravená dřívka jsem nalakovala ze všech stran lakem na decoupage.
  
Moosgummi výsek z rubové strany potřeme lepidlem PVA. Pozor na nápisy,
u kterých záleží na tom, jakou stranou se nalepí. :-)

Nalepíme na zaschlý dřevěný základ. 

A na co všechno se dá razítek využít? Například na přáníčko. Moosgummi razítkem jsem otiskla motiv květiny na vzorovaný papír a vystřihla.



Mnohem častěji je však využívám na svá alba a minialba. Tam se více odvážu a tvořím hravěji.

Hláškovníky: Někde jednoduchý otisk, někde dvojbarevný. Razítkovala jsem akrylovými barvami.



Na alba na obal dávám otisky nápisu i šipek. Uvnitř se hodí nápisy a tvary také. Na obalu je otisk akrylovými barvami, uvnitř inkoustem.



Otisky razítek vytvořených z moosgummi však najdou využití i na stránkách.

Otisk nápisu "happy" jako titulka, pozadí zdobené otiskem bublinek a šipky.

Opět oblíbené bublinky.

Jiné využití otisku květiny (na přáníčku byl první způsob).

Moosgummi razítka využitá na stránce jako titulka přímo na podkladu "forever you".

Nápis "happy", můj oblíbený.

Otisk mých oblíbených šipek.

Pro DT připravila
IlonaK2

Komentáře

  1. skvelé pečiatky a krásne fotky :-) inak dá sa to nalepiť na kartón tak, že si vyrežeme viac rovnakých obdĺžnikov a zlepíme ich k sebe, čiže to bude trošku hrubšie a bude sa s pečiatkou lepšie manipulovať. a lepšie je použiť kartón zložený len z rovných papierov ako ten vlnkatý. alebo ešte super, ak má niekto trpezlivosť s prerezávaním, je vyrobiť si ten základ s reklamných kartónov (také, čo mávajú vo výkladoch)- sú oveľa pevnejšie.

    OdpovědětVymazat
  2. Jarko, díky za další tipy. Není jich nikdy dost. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno jsme moosgummi taky objevili s dětmi a říkal jsem si, že z toho budou určitě skvělá razítka a další věci. Tak jsem rád, že mi to někdo na internetu potvrdil. Za mě je to super materiál. Zrovna si říkám, že bych mohl na příští týden, když budou jarní prázdniny, objednat další várku, ať máme doma s holkama co dělat. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky