Adventní kalendáře

Vánoce se blíží. Je tu advent. Adventní období mám ráda. Pro někoho je to období stresu: dárky, cukroví, úklid a zase dárky, cukroví, úklid. Pro mě ne. Nejvíc práce mám v listopadu, protože dodělávám objednaná přáníčka a připravuji adventní kalendáře. Ale v prosinci mám volněji. J

Na adventní kalendáře můžete využít řadu technik ze scrapbookingu a cardmakingu. Dnes vám představím adventní kalendáře od kamarádek a jednoduché kalendáře pro kamarádky a jeden návod. Adventní kalendář pro děti si nechám na článek po Vánocích, protože děti jej ještě stále objevují.

Možná se zdá, že je na adventní kalendáře už pozdě. Avšak níže uvedený návod lze použít i jako minidárky pod stromeček, pro každého člena rodiny na štědrovečerní stůl (co tam takhle vložit nějaký milý osobní vzkaz?), pro kolegy nebo spolužáky. Je tolik možností!

Adventní kalendář od kamarádek

Předloni jsem poprvé dostala kalendář od kamarádky scrapařky Fiduly. Byl to zážitek. Adventní kalendáře jsem dostávala jen jako dítě a to ještě ty s malými čokoládkami. Ale adventní kalendář s dárečky? Nikdy. Bylo to úžasné každý den se těšit a vzpomínat, že jsem někomu stála za tu námahu. Fidula pro mě připravila adventní kalendář z krabiček od zápalek.

 Letos mi opět nadělila adventní kalendář a to kalendář obálkový z C5 obálek. Jak jednoduché a jak krásné!  A protože mi od prvního okamžiku bylo líto kalendář po Vánocích vyhodit, rozhodla jsem se, že jej později recykluji na album. Tomu říkám využití zbytků, tedy scrapboook!




Adventní kalendáře pro kamarádky

Tak jsem i já začala s výrobou adventních kalendářů. Loni jsem vyrobila já pro Fidulu. Jsou to malé krabičky. Jsou velmi jednoduché, dají se lehce dozdobit a na malé pozornosti jsou jako dělané.

Tady jsou ještě před dolepením. Číslice jsem si připravila v počítači do koleček ve velikosti raznice.

Stejné krabičky jsem vyrobila i letos, tentokrát pro kamarádku Jitku. Naučila mě mít ráda jednu kolekci modrých papírů. Vytrvale z nich vyráběla nádherná přání. Použila jsem tuto sadu jako základ a doplnila novou modrou sadou papírů. Zdobila jsem méně, papíry jsou vzorované.
Číslice jsem nalepovala z darovaných výseků.

Pro Fidulu jsem letos vyrobila adventní kalendář z ruliček od toaletního papíru. Je obalen ubrouskem a dozdoben scrapbookovým papírem. Pohrála jsem si s čísly, které jsem dostala darem, už jsem víc nezdobila. Fidula hlásila, že se chystá recyklovat také.

 Na poslední chvíli jsem se rozhodla vyrobit ještě jeden kalendář pro kamarádku. Nechala jsem se inspirovat Fidulou a udělala kalendář z A6 obálek. Kamarádka není zatím scrapařka, tak jsem obálky nezdobila, jen jsem na ně využila dárek od Jitky – samolepky s čísly. Ty také určily barevné ladění desek. 


Nakonec je to pořádný tlusťoch. :-)

Už teď přemýšlím, co vymyslím na příští rok. Inspirací vám může být také nástěnka na pinterestu.

A nyní slibovaný návod na malé papírové krabičky. 

Potřebujeme:
Obdélníky ze slabšího scrapbookového papíru 12x9 cm
Lepidlo
Číslice (kolečka, číslice)
Ozdoby - výseky hvězdiček, vloček, kamínky

Připravte si dostatečný počet obdélníků ze slabšího scrapbookového papíru. Čtvrtka není vhodná, protože se hůře tvaruje. Na lepení doporučuji PVA lepidlo místo oblíbené oboustranné lepící pásky. Krabička pruží a oboustranná páska se odlepuje.

Naneste lepidlo mezi vyznačená místa. Slepte a vytvořte tím ruličku.


Ruličku natočte tak, aby slepená část byla na boku vzadu. Nedávejte ji ani doprostřed ani přímo na kraj. Naneste lepidlo mezi vyznačená místa a přitiskněte. Vznikne něco jako kornoutek.


Nyní přichází fáze plnění! Než krabičku celou slepíte, vložte dárečky.
Držte krabičku tak, aby spodní slepená část vedla kolmo k vám. Vrchní část maličko zmáčkněte a naneste lepidlo vodorovně zprava doleva.


Chvilku podržte. PVA lepidlo schne rychle. :-)


Nalepte připravené ozdoby nebo číslice.


Krabička je hotová. Věřte mi, že uděláte své kamarádce, manželovi nebo dětem velikou radost.

A co vy? Dostáváte adventní kalendář? Nebo vyrábíte? Podělte se s námi o své zkušenosti do komentářů pod článek.

Krásný předvánoční čas, málo stresu a hodně radosti z těšení přeje
IlonaK2

Komentáře

  1. Máš to velmi pěkné. Super nápady! Příští rok taky něco zkusím. Letos už nestíhám. Většinou kupuju ten čokoládový. Je fakt,že takhle to je větší překvapení, jelikož tam není jen čoko, ale můžeš tam dát cokoliv. Nadchnul mě ten bonbonový kalendář v tchibu. A na jarmarku vyráběla slečna z krabiček od zápalek a na sucháč přilepené na desku. Také super nápad.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Luci, děkuji za milá slova. Těch možností je opravdu hrozně moc a nemusí to být finančně ani časově náročné. Nejvíc mi dal zabrat kalendář pro děti. Článek bude po Vánocích. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky