A5 album pro neteř

V dnešním článku bych vám chtěla ukázat album, které jsem vytvořila pro svou neteř. Kromě ukázek jsem připravila mininávod, jak udělat album dobře otvíratelné.

Použitý materiál:

vlnitý karton
zbytky scrapbookových papírů
křídy
foukací fixy
tuš
lepidlo a podlepky pod fotky
písmenka - samolepící i vystřihovatelná
razítka - kupovaná i z moosgummi (výsek z moosgummi nalepený na dřevěný špalík)
dymovačka
ozdůbky: svorky, výseky, kovové přívěšky, nápisy........

Celé album je tvořené A4 bílými čtvrtkami Color Copy s gramáží 250 a obalem z vlnitého kartonu. Protože jsem nebyla schopná určit časové pořadí fotek, zvolila jsem řazení podle abecedy. Příprava dala malinko zabrat. Vybrala jsem z krabic s fotkami ty, kde je neteř nějak zajímavě, a napsala jsem si seznam vhodných hesel. Pak jsem seřadila fotky od A do Z. Tuto přípravu nezanedbejte. K některým písmenkům se hodí více fotek a u některých písmenek to dá chvíli přemýšlení a hodí se třeba jen jedna fotka. Dobrá příprava se opravdu vyplatí.


Obal jsem ozdobila dvěma obdélníky, jejichž výrazný vzor jsem překryla částečně bílou akrylovou barvou. Orazítkovala jsem to po zaschnutí razítky z moosgummi, štítky z dymovačky, výseky a washi páskou


Úvodní stránku jsem jen lehce ozdobila, ale mohlo by zde být věnování, obálka se vzkazem či několik malých fotek.
A - andílek: stránka s papírem SODAlicius, foukací fixy, razítko z moosgumi, washi pásky, cákance tuší, kamínek na křídle. Písmenko A je samolepící, malá jsou vystřihovací. Podlepila jsem je jednobarevnou čtvrtkou. Abych se nemusela trápit jejich přesným rovnáním, udělala jsem je schválně cik-cak.


B - bláznivá a C - copatá: podobně laděné stránky, podkladová čtvrtka je přetřená žlutou akrylovou barvou a orazítkovaná moosgumi razítky. Na první stránce je dozdobeno washi páskou a malým nápisem z embosované karty, na druhé stránce jen růžky ze vzorovaného papíru.


Č - čteš: Jako podklad jsem použila zbytky černobílých papírů, které jsem podobně otrhala a přechod ostrých hran jsem zakryla bílou akrylovou barvou.
D - družička: Podkladovou čtvrtku jsem zjemnila bílou akrylovou barvou. Stránku jsem ozdobila obrázkem kluka a holky ze sady papírů SODAlicius, štítkem z dymovačky, výsekem srdíčka, washi páskou, výsekem foťáčku.


E - epická (teď moderní slovo mezi mládeží, co tak slyším z Youtube od youtuberů): Zbytky papírů, samolepka znaku & na bílém obdélníčku, podklad opět akrylovými barvami.
F - fotogenická  (v mém případě fotogfnická, protože mi došlo E a zapomněla jsem dopsat F!): akrylové barvy, zbytek scrapbookového papíru, razítko z moosgummi (filmový pás), washi pásky, kolečka jsem nakreslila tenkým fixem, šipku také.



G - gamblerka - no, však vidíte: :-) zbytky papírů, akrylové barvy, washi pásky....
H - hrabe(š) ti: zakomponovala jsem malý vtípek, protože neteř má smysl pro humor. Papír od SODAlicius, akrylová barva, razítka, výsek lopatky, tuš.


CH -  chůva: jemnější stránky laděné do šedé a fialkové. Neteř se hodně věnovala našim dětem, když tu byla. (Mám dvě neteře a obě takhle super.) Na stránce je akrylová barva nanášená přes šablonu (papírovou) a po částečném proschnutí barvy rozetřeno do stran.
I - inspirativní: ty krásné bublinky jsou opět razítko z moosgumi.


J - jahodová: zde bych jen upozornila na malé trojúhelníčky dokreslené fixou. Vtipný detail, kterým jsem se inspirovala na internetu.
K - krásná: velké podkladové razítko přes akrylové barvy, washi pásky, perličky, výsek knoflíku


L - lítáš: nezbavujte se ani aršíků s již použitými samolepícími písmenky. Obrys se dá hezky obstřihnout a doplníte si tak znovu zásoby písmenek.
M - maluješ


N - noční víla: krásné hvězdičky z materiálu jako půlperličky (takové věci najdete na internetu jako flatback decoration).
O - odvážná - zde jsou obě neteře. Dala jsem více prostor fotkám, méně jsem zdobila. Nápis je tvořen razítky, kraje jsou otupované černou a samotná písmenka lehce přetřená akrylovkou.


P - pohodářka
Q - kvítko - qítko (jak jinak využít Q, že?)


R - rybička: otisk razítka přetřen lehce modrou křídou. Facebookové KETA razítko je pro dnešní generaci téměř nutností. :)
S - slon: došlo mi L, tak jsem použila sedmičku. Má to být hravé, tak co? 


T - turistka: rychle využít dymovačku pro nadpis bez diakritiky.
U - upatlaná


V - vysmátá (ano, opravdu sedí na rakvi)
X - ksichtící - xichtící: Tak málo na stránku stačí. :-)


Y - inteligentní: ta fotka k tomu přímo vybízela - pravopisná chyba a výraz na fotce.
Z - zmrzlinová

Nyní slibovaný mininávod:





Na obal alba použijte například vlnitý karton. Položte 5 mm od kraje kartonu hotové slepené album, ohněte přes album a naměřte od dalších 5 mm od druhého kraje. Na výšku přidejte také cca 5 mm na každou stranu. Delší přesahy se ohýbají.


Album je velmi osobní dárek, který obdarovaného velmi potěší. Zároveň to nemusí být vůbec nákladná záležitost. Záleží jen na vás, jak album pojmete. Lze ho použít pro jakoukoliv příležitost a připravit ho v jakémkoliv stylu. Pokud jako já sáhnete po zbytcích papírů a výtvarných potřebách (akrylové barvy, tuš, foukací fixy), budou  náklady minimální.

Ještě dodám, že se album velmi líbilo a ohlasy byly moc milé, takže mě album těšilo 2x: při tvoření a při předání.

Za DT připravila,
IlonaK2



Komentáře

  1. Fakt moc krásné, líbí se mi tvůj nový styl, moderní a rychlý, to je fajn, všechny nás tlačí čas a na přezdobená alba prostě už není ;-)...HODNĚ ŠTĚSTÍ.H.

    OdpovědětVymazat
  2. Ilonko, krásné a vtipné, moc se mi líbí!

    OdpovědětVymazat
  3. Ilonko, krásné a vtipné, moc se mi líbí!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky