Suché embosování - 4x jinak aneb Práce s Bigshotem

Hezký den všem,

stále se ještě nemůžete rozhodnout pro nákup mašinky BigShot- BS??  Po přečtení článku třeba budete mít jasno  :)) sledujte kategorii Bigshot, kam budu přidávat i další články, návody :)

Připravila jsem pro vás návody na embosování. A to suché embosování, tzn. vytlačení motivu do papíru pomocí BS ..

Budete potřebovat:
Bigshot
embosovací kapsu - jedna je již přiložena ke startovací sadě :)
kovovou šablonu - Marianne design a jakoukoliv jinou - pozadí, stromek, květina, vločka apod.. jednu -základní tvar - kolečko, obdélník, oválek apod..
silikonovou desku - popř.přítlačnou
bílé nebo barevné čtvrtky
karton - obyčejný z nějaké krabice
lepidlo, washi pásku

1 -  EMBOSSOVÁNÍ POMOCÍ KAPSY

Embossování pomocí kapsy je nejjednudušíí způsob vytlačení motivu do papíru. Embosovací kapsa je plastová, otvírací jako kniha, může být v sadě s razítky nebo kovovou šablonou apod.
Z bílé nebo barevné čtvrtky si vyřízneme odpovídající velikost dle kapsy. Já zvolila vločky, velikost kapsy i čtvrtky 15*15cm.. kapsu otevřeme a vložíme do ní čtvrtku.



 
Kapsu zavřeme, na Bigshotu nastavíme sednvič .. záleží na vybrané gramáži čtvrtky popř.papíru, já z multifunkční desky odklopila obě nastavení jak Tab1, tak Tab 2 .. na multifunkční desku položíme průhlednou řezací desku, na to kapsu s vloženou čtvrtkou ohybem směrem do středu BS, na kapsu přiložíme opět průhlednou řezací desku a vše projedeme ..

 
Takto vypadá výsledek .. nyní si s tím můžete pohrát, buď nechat takto ..pokud jsme vybrali bílou nebo světlou barvu čtvrtky můžeme dále tupovat inkousty, krásně se zvýrazní vytlačený motiv .. 

 
TIP : určitě vyzkoušejte i kapsu natřít pomaluschnoucím inkoustem, vložit čtvrtku a projet :))
 
2 - EMBOSSOVÁNÍ S DIFUZÉREM
 
Díky difuzéru se v papíru nevytlačí motiv, v místech kde nechcete :o) k zakoupení bývá sada tří difuzérů .. nemusíte za ně ale utrácet, vyrobte si svůj vlastní s jakýmkoliv otvorem :o)


 
Stačí si vzít nějakou kartonovou krabici, nařezat z ní velikost na embosovací kapsu. U nás momentálně frčí Sunar :), takže krabic máme dostatek, embosovat budu opět vločky, takže velikost kartonu bude 15*15cm .. takto si připravíme 3 vrstvy kartonu
 



do každého vyřízneme vybraný tvar.. já si vybrala oválek z kovových řezacích šablon XCUT .. samozřejmě si můžete i narýsovat odbélník a vyříznout nožíkem apod.. všechny 3 vrstvy k sobě slepíme

 
 Nyní si opět připravíme sendvič na BS, bez nastavení Tab1, Tab2 .. na multifunkční desku položíme průhlednou řezací, na ni otevřenou kapsu, čtvrtku, na čtvrtku náš vyrobený difuzér (aby se nám vše nehnulo, můžeme zafixovat přilepením kousku washi pásky) a opět průhlednou řezací desku, projedeme BS 

 
Zde máme výsledek, embosovaná kapsa s neembosovaným tvarem, do kterého můžeme razítkovat apod..


třeba takto :)))

3. EMBOSOVÁNÍ V KOVOVÉ ŠABLONĚ

Některé vyřezávací kovové šablony mají možnost vyříznout a dále embosovat. Tím dostává výsek nový rozměr, není jen obyčejný, placatý :o)

Budeme tedy potřebovat nějakou kovovou šablonu kterou lze embosovat, já vybrala vesničku od Marianne Design. Na BS nastavíme sendvič, multifunkční deska Tab2, průhledná řezací deska, čtvrtka, šablona řezáním dolů ( vystouplá část šablony), průhledná řezací deska
Takto si motiv vyřízneme.. Výsek ze šablony nevyndáváme! ( U nových šablon se zpočátku může stát, že výsek sám vyskočí, před embosováním ho tedy musíme zpět "naaranžovat" do šablony )


Po projetí BS přenastavíme sendvič, multifunkční deska Tab1, šablona s výsekem (tak aby papír koukal na nás) , silikonová černá podložka,  průhledná řezací deska, projedeme.



 
Hotový výsek s vytlačenými detaily..opět můžeme řezat barevný, bílý.. ten můžeme dále zpracovat- barvit, tupovat inkousty, vymalovat pastelkami, fixami apod..

 
4. EMBOSSOVÁNÍ KOVOVOU ŠABLONOU
 
 
Zkrátka nepřijdou ani ostatní kovové šablony, ať už základní motivy nebo zdobené.. S obdélníkovou šablonou si parádně naembosujete rámeček, se zdobenou zas krásné detaily ..
 
Na ukázku jsem vybrala novinkovou šablonu od výrobce Memory Box.. Je opravdu nádherná  a jen se po ní zaprášilo :o)) ale do další várky šablon ji určitě nezapomenu přidat :)
Jedná se o pozaďovou šablonu Memory Box Ellianna Background 98956    ..
pokud ji chceme pouze embosovat.. nastavíme sendvič na BS multifunkční deska Tab1, průhledná řezací deska, silikonová černá podložka, papír, kovová šablona řezáním dolů, průhledná řezací deska

Zde je výsledek :)))

Tak co? Ještě váháte? :))))
Příjemný den a díky za nakouknutí. Katka

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky