Jak pracovat se strojkem CINCH

Velmi ráda se odtrhnu od přáníček a vyrábím bločky. Nedávno jsem vyráběla sadu tří velikostí. Musely být velmi málo zdobené a hlavně odolné vůčí velmi pravidelnému zacházení. I tak jsem se na nich vyřádila. A tak Vám přináším návod, jak si takové bločky vyrobit pomocí stroje Cinch.

Nejdříve jsem si nachystala zdobení deníčků. Zvolila jsem jednoduché a neutrální vzory. Velikostně je to A4, A5 a A6. Všechny rozměry jsou o 6mm menší kvůli okraji. 


Od každé velikosti jsem si udělala dvě strany. Chtěla jsem totiž zdobit jak přední, tak i zadní obálku. Je pravda, že u mého vzoru to bylo jedno, ať jste ho otočili jakkoliv, vždy seděl dopředu i dozadu. Kdybych měla ale nějaký, který není takto variabilní musím si hlídat, abych zadní stranu neměla obráceně.


Jelikož jsem chtěla obšitý okraj a nemám šicí stroj, musela jsem si pěkně a postupně všechny papíry sólo podle pravítka prve propíchat špendlíkem a pak jsem mohla šít.


A to bude vše k přípravě, teď se budeme věnovat hlavní náplni článku. Budeme pracovat s Cinch strojem. Cinch se dá koupit ve dvou provedeních. Jeden (tyrkysový), který dělá kulaté dírky a druhý (žlutý), který dělá hranaté dírky. Zároveň se se strojkem dá koupit různé příslušenství. Kroužky a lepenka. Kroužky používám originální, ale lepenku ne. Lepenka je velmi silná a s další vrstvou papíru se do stroje nevleze a dělá problémy. Proto používám jinou, nižší lepenku.



Cinch je skvělý v tom, že si můžete nastavit, které dírky chcete mít vyražené a které mít vyražené nechcete. U první ukázky jsem nechala všechny ťuplíky na strojku "zaplé". Vyrazily se mi tedy všechny dírky.


U druhé ukázky jsem prostřední dva ťuplíky vytáhla.


A sami vydíte, že v místech, kde jsou ťuplíky vytáhlé tak stroj dírky neudělá. Tímto způsobem si můžete vytahovat a zatahovat všechny ťuplíky.


Jakmile jsem si nastavila, které dírky chci a které nechci vyrazit, mohla jsem začít dírkovat desky (papíry mám již nalepené na bílé lepence) a následně i vnitřní stránky bločku. Na ukázce vidíte velikost A5.


Následně jsem si spočítala počet dírek (5 a 5) a podle toho jsem si ustřihla počet kroužků (zase 5 a 5). Cinch má na tuto srandu i držátko a vážně Vám ulehčí práci při svazování bločků. Nic nikde neutíká.


Abych měla vazbu krásnou a její spoj byl co nejvíce skrytý (nejlepší je mít konec vazby pak mezi poslední stranou a zadní deskou), poskládáme si bloček následovně. Prve zadní stranu a pak přední stranu. 


Pěkně zdobenou stranou k sobě. Jakmile desky nasadíme na kroužky, bude to vypadat následovně.


Pak přidáme všechny vnitřní papíry.


A následuje třetí krok. Všechno svázat. Cinch má ze zadní strany takový posuvník, který funguje tak, že když zmáčknete páčku ( zase tu jedinou, se kterou jsme si děrovali), tak sváže kroužky.


Největší sranda je v tom, dobře posuvník nastavit. Když bude nastavený víc než má být, kroužky nesváže. A když míň, tak kroužky zdeformuje. Proto je dobré si nechávat originální obaly od kroužků, abychom si velikost mohli krásně dopočítat.


Ikdyž se to nezdá, je to velmi jednoduché. Osobně nevím, proč tyto jednotky Cinch neuvádí na obalu a na stroji stejně. A teď k přepočtu. Na obalu vidíme, že kroužky mají 1,25 palců (centimetrů si nevšímáme). No a 1,25 je přeci 1 a 1/4. Kdo neví, hodí si do kalkulačky velikost v palcích a nechá si číslo jen převést na zlomky. Pak stačí jen šipečku nastavit na příslušné číslo a je to. Nastavíte ji tak, že zmáčknete ten čudlík a otáčíte s ním.


Pak je zde ještě jedna záludnost. Abyste měli kroužky luxusně kulaté a ne hrbolaté, je třeba si hlídat, jak je máte umístěné. A to nejen ze začátku, ale i během práce. takže vždy je vhodné kroužky nastavit jak mají být, trošku zmáčknout, zkontrolovat je a přinejhorším je zase nastavit jak mají být. A takto pomaličku svazovat bloček.

Takto jsou kroužky umístěny správně. Oba konce se dotýkají stroje.


Z takovéhoto umístění kroužků je budete mít akorát deformované.


No a pak už jen stránky otočíte tak, abyste viděli přední stranu.


To byl bloček velikosti A5, který je na Cinchu nejjednodušší. Ostatní velikosti nejsou problém, ale chce to trošku cviku. Cinch funguje na tom, že má u dírek namalovanou šipečku středu a od toho se můžete odpíchnout (ale nemusíte, můžete si najít i svůj způsob jak dírky dostat do středu).

Další velikost je A6. Tedy malý bloček a nechala jsem jej na šířku. Zvolila jsem si, že mi stačí 6 dírek a zbylé po okraji vypla - vytáhla. Pak jsem našla střed papíru, zapamatovala si na kolika centimetrech mi papír začíná (Cinch má na desce měřítko, pro lepší orientaci. Je výsuvné a je jak v palcích, tak v centimetrech). Další postup je už stejný jako u minulého bločku.


Jako poslední jsem si nechala velikost A4. myselala jsem, že s takovou velikostí bude problém, protože jej budu muset děrovat na 2x, přece jen Cinch není ve velikosti A4. Ale bylo to jednodušší než jsem čekala. Papír jsem zarovnala na okraj a nastavila, že chci vyrazit 10 dírek. Pak jsem papír horizontálně otočila a vyrazila i dírky na druhé straně hřbetu. Tudíž jsem měla 10 a 10 dírek krásně od sebe.


Deníčky mi trvaly několik dnů - hlavně kvůli tomu ručnímu šití. Takže jsem skončila pozdě večer a brzy ráno je odvážela pryč. Tudíž je jasné, že jsem je prostě zapomněla vyfotit celé nazdobené, ale snad se s nimi ještě uvidím a fotku doplním. Zde jen taková amatérská fotka pouze svázaných deníčků.


Komentáře

  1. Dokonalý článek, pěkně vše srozumitelné! Strojek nemám a tak na to koukám jak puk, ale teď vím co umí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky