Organizace razítek

Jako každá scrapařka ráda organizuji a předělávám své poklady. Hledám tu nejlepší možnost, jak co uložit abych vše měla na očích, po ruce a dalo se to rychle a pohodlně rozdělat a uklidit. A na řadu došly razítka. Jak silikonová, tak cling nebo i sady s vyřezávacími šablonami. Dnes Vás nechám trošku nakouknout do mé pracovny (ale vážně jen trošičku) a ukážu Vám, jak jsem si razítka konečně zorganizovala. Doufám, že mi tento způsob organizace zase na chvíli vydrží.

Dříve jsem žádný systém neměla. Prostě jsem vše vracela do původních obalů a do krabice. To mi ale s přibívajícími razítky přišlo čím dál tím méně pohodlné. Původní obaly se trhaly a každé razítko bylo jinak velké. Přešla jsem tedy na organizaci razítek do CD obalů. Bohužel ani toto nebyla správná volba. Razítka na obal přilnula tak, že už nelepila (silikonové se daly omýt, ale cling razítka byly problém), a když na obalu byly dlouho, tak se i trhaly. Takže jsem chvíli googlilam, hledala a našla (snad) už konečně ten správný způsob, který mi bude vyhovovat.


Je to velmi jednoduchý postup. Na bílou čtvrku velikosti A5 jsem si otiskla silikonová (i cling) razítka. To bude moje přední strana a podle ní se budu řídit. Použila jsem křídový hlazený papír nižší gramáže a kvalitní inkoustový polštářek.


Jednotlivé razítka (hlavně cling) jsem se snažila řadit buď tématicky nebo podle výrobce do určitých sad.


A celkem dlouho jsem přemýšlela jak zorganizovat sady razítek a vyřezávacích šablon. Nakonec jsem se rozhodla pro nejjednodušší způsob. Razítka natiskla na horní polovinu papíru a spodní nechala pro vyřezávací šablony. Zatím nevím, zda toto bude pro mne ideální, ale přišlo mi to nejjednodušší. Navíc, když budu listovat mezi razítky, stejně se koukám většinou jen nahoru na arch.


Můžete to udělat i jednodušeji. Já tento způsob použila u velkoformátových razítek (15x15cm) nebo o velkých archů razítek přesně na velikost A5. Jednoduše si potisknutou fólii od výrobce pouze přiložíte na papír a pak zalaminujete. Nemusíte nic otiskávat, štvát se, že jste si to zašpinili nebo že otisk není dokonalý. Hlavně je to i rychlejší.


U některých razítek jsem si chtěla schovat i obrázek z obalu. Třeba už jen kvůli tomu, že je tam razítko krásně vymalováno či vystínováno. Jednoduše jsem tedy obrázek vytiskla a dala pod natištěná razítka. 


A jakmile jsem měla vše takto nachystané, přišla na řadu laminovačka. Doma jsem měla pouze A4 fólie na laminování, takže jsem prostě a jednoduše spojila dva archy a zalaminovala je naráz. Razítka na laminovací fólii krásně drží, cling pěna se neničí.



No a pak jsem celý arch na řezačce rozřízla na půl. Zde bych jen upozornila na malý detail. Moje laminovačka laminuje přes celou plochu, ale pamatuji si, že když jsem na základní škole šla laminovat násobilku, tak mi to zalaminovali jen po okrajích a jakmile jsem násobilku rozstřihla, vypadla mi. Nevím, zda se tyto laminovačky ještě prodávají, ale kdyby náhodou, tak jen takové malé upozornění.


Rohy jsem pak pomocí kleští zakulatila. Už jen kvůli tomu, že laminovací fólie mají kulaté rohy a jak jsem ji rozřízla na půl, tak to vypadalo divně. 


A měla jsem skoro hotovo. Pak už jen razítka nalepit z druhé strany - na tu nepotištěnou a bylo hotovo. Vlastně tu potištěnou mám kvůli organizaci, tu vidím, když razítka hledám. Zde na ukázku přední strana a zadní strana archu s razítky.



Díky tomu, že jsou otisklá razítka na papíře vidět skrz světlo, nemusím pak dohledávat, které razítko je které. Je to velmi praktické, když máte třeba textová razítka na archu (ať už české nebo anglické). Jen se kouknete do okna a vidíte, kde razítko je a zda je na tom správném místě kde má být. Nespletete se a nenatisknete si jiné.



U některých razítek jsem měla ještě původní obal a chtělo se mi k nim napsat výrobce a název razítek. Vytáhla jsem tedy tiskárnu na štítky, vložila tu nejmenší velikost štítků - 6mm a vytiskla si je.


Štítek je přímo laminovaný, takže se nemusím bát, že se mi zničí. Ten jsem pak nalepila nahoru na arch razítek.


Tak a už jen zbývá dát razítka do obálky. Zvolila jsem plastovou 3D obálku se zipem. Bála jsem se mít razítka bez obálky, kdyby náhodou nějaké razítko upadlo, abych nestrávila své mládí tím, že budu hledat, kam patří. Tady když razítko upadne, mám ho v obálce. Je to i velmi praktické v době, kdy spěchám, tak jen hodím razítko do obálky a je to. 


A teď se dostáváme k různým kombinacím razítek. Začnu u razítek, které se prodávají (ať už dohromady nebo zvlášť) s vyřezávacími šablonami. Pokud to šlo, snažila jsem se dát razítka do horní poloviny a na tu druhou jsem nalepila magnetický arch na kterém drží vyřezávací šablony. Takhle to mám krásně u sebe a vím, že mám i k razítkům vyřezávací šablony a nemusím je nikde lovit.


U některých sad razítek jsem tento způsob praktikovat nemohla. Buď sady byly velké nebo jsem si vyřazávací šablony koupila později než razítka. 


Zde jsem zvolila jinou variantu. Magnetický arch jsem si ustřihla na požadovanou velikost a nalepila na tvrdou čtvrtku.


Vše jsem pak dala do plastové obálky. 


A všechny tyto obálky jsem uskladnila v košíku :)


Tak doufám, že jsem Vás aspoň trošku inspirovala ohledně organizace razítek. 





Komentáře

  1. Super uložení. Ty razítka - myšky s metrem a ty s mufinem jsou super.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne zorganizované :) a úžasná zásoba :P

    OdpovědětVymazat
  3. To je dobré!! Já mám sice jen malinko razítek, ale kdo ví, třeba se to časem rozroste.
    Na té fólii to teda přímo drží, jo? A ty krásné kapsičky!!

    OdpovědětVymazat
  4. Super nápad na uložení. Já jsem zatím ve fázi razítek v krabici, ale také se chystám na nějakou reorganizaci. Chtěla jsem se zeptat, kde jste koupila razítka welcome baby s vyřezávací šablonou. Už nějakou dobu se snažím sehnat razítka se šablonou se slonem a s žirafou a tyto jsou kouzelná.
    Děkuji Mišpa

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky