Shabby Chic styl ve scrapbookingu

Pojem Shabby Chic (čti šeby šik) je sice pojem ve scrapbookingu známý, ale v českých zemích moc používán není. Pokud na něj narazíte, pak spíše na menších projektech jako jsou přání a visačky. Je to však škoda. Shabby Chic volně překládáme jako omšelá elegance. Shabby - omšelý, zašlý, Chic - elegance, šmrnc. Stejně jako Vintage je i Shabby Chic staromilský styl. Jeho barevné ladění je však jemnější a něžnější. Inspirací pro tento styl je anglický venkov, Středomoří a francouzské zámky. Na projektech tvořených v tomto stylu kombinujeme něžné pastelové barvy, viditelné opotřebování a dekorace, ze kterých vyzařuje luxus.

Autorka: Gabriellep
(Typická Shabby Chic stránka ve světlých pastelových barvách, s trháním a mačkáním papírů, které působí opotřebovaně, ale s krásnými ozdobami, které působí luxusně - perličky, středy květin, krajky).


Na stránky ve stylu Shabby Chic používáme černobílé fotografie, fotografie v provedení sépie jako u Vintage stylu, ale nemusíme se bát ani fotografií barevných. Obvykle používáme fotografie portrétové či fotografie dvojic. Tematicky jsou vhodné fotografie romantické a svatební. Můžeme také použít fotografie květin a zátiší.

Autorka: Nadya Drozdova
(Na této stránce je použita barevná fotografie, která však nehýří barvami a i tématem je jemná a romantická).

Typické barvy pro Shabby Chic jsou světle tyrkysová, zelenkavá, světle žlutá a fialová kombinované s bílou. Vyhýbáme se výrazným a sytým tónům a kontrastům. Stránky jsou opravdu světlé a bílou nešetříme.


Autorkou obou stránek je kalalayaa
(Obě autorčiny stránky  jsou velmi světlé, na podkladu převažuje bílá, která je jen lehce patinovaná šedou barvou. První stránka je v jemných růžových tónech s pár zelenými podkladovými lístky, druhá stránka používá bílé květiny, z toho jedna je z potištěného papíru. Doladěná je pouze zlatou.)

Jako podkladové papíry jsou vhodné bílé papíry, které však nesmí zůstat čisté a zářivé jako u Clean&Simple stylu. Papíry patinujeme do šedé barvy či pastelových barev, a to buď pouze po krajích nebo naopak pod fotografií. Pokud použijeme vzorovaný nebo barevný papír, zesvětlíme ho přetřením akrylovou barvou. Ze vzorů používáme florální motivy, dekor dřeva a romantické motivy.

(Podkladový papír má florální vzor a jeho barvy přecházejí do dekorací.)

Autorka: Pascale B.
(Jemný dekor tapet je vhodný u Shabby Chic stejně jako u Vintage, liší se ale barevností. Všimněte si krásného propojení fotografie růže a stránky).

Důležité pro Shabby Chic jsou dekorace. Využívá se jich hojně. Kombinují se omšelé a luxusní kousky, jemné i výrazné dekorace v pastelových barvách a v barvě šedé a světle hnědé. Z nejdůležitějších dekorací jsou to krajky a mašle, perličky, květiny, krucánky, háčkované detaily, knoflíčky (zlaté i perleťové). Na projektech v Shabby Chic stylu používáme i šití a to nepravidelné a bílou nití. Dekorace doplňujeme visačkami a kousky papíru, které různě ohýbáme, otrháváme, dobarvujeme a razítkujeme. Fotografie jsou často umístěné ve zdobném rámečku. Vhodné jsou i zdobné papírové a kartonové výseky.

Autorka: Sanderijn de Bruin-Mittendo
(Rámeček nemusí být jen přesně kolem fotky, ale i přes fotku samotnou. Zvýrazní, co zvýraznit chceme, ale neschová zbytek fotografie. Mimo jiné zde vidíme zesvětlení stránky bílou akrylovou pastou a barvy použité pod fotografií a v jednom růžku.)

Nadpisy na stránkách mohou být opravdu velké, ale barevně nevýrazné. Kombinují více fontů a písmo je obvykle zdobnější. Pokud je nadpis větší, může zasahovat i do fotografie.

Autorka: Catherine Giguèr
(Vybrala jsem pro vás ukázku i výraznější stránky, kde autorka kombinuje žlutou a tyrkysovou. I to je možnost v Shabby Chic.)

Shabby Chic přímo volá po Mixed Media Art. Můžeme razítkovat, zesvětlovat papíry, dobarvovat papíry, používat cákance, nanášet barvy a pasty přes šablony, trhat, ničit a ohýbat.

Autorka: Keren Tamir
(Na této stránce autorka využívá dalšího témata pro Shabby Chic styl: moře. Krásná práce s barvami, využití dekorací s mořskou tématikou.)

Pokud chcete zkusit projekt v Shabby Chic, směle do toho. Lze opravdu využít všemožné zbytky papírů, visaček, štítků. Ty, které nevyhovují barvou, můžete dobarvit či naopak zesvětlit. Na Shabby Chic využijeme i vlastnoručně vyrobené dekorace jako jsou háčkované kytičky či vystřižené otisky razítek. Přesnost v tomto stylu není důležitá, ba ani žádoucí.
Já jsem vyzkoušela Shabby Chic ve svých začátcích, kdy jsem neměla ještě mnoho materiálu. Dodnes nejsem ani moc zdobná, takže jsem dost bojovala.
Tato stránka jako jediná vznikla pro projekt Shabby Chic a jak vidíte, těch motivů je tam jen pár: Florální vzory, krajky a pár knoflíků. Také korálky nalepené do krucánku. Uměla bych to dnes lépe?
U této stránky jsem vycházela pouze barevností a jemností z Shabby Chic stylu. Použila jsem také motiv motýlka a prošívání.  

Ani v cardmakingu nejsem Shabby Chic profesionál. :-)

Visačka do výměny nese několik znaků Shabby Chic stylu. Visačka je romanticky laděná a hodně zdobná.

V jemných pastelových barvách je velikonoční přání. Navíc kombinuje trhání a perličky, jako zástupce opotřebovaného a luxusního. 

U svatebního přání jsem se držela velké zdobnosti a jemnějších barev.


Toto přání bylo vytvořeno do soutěže Shabby Chic. Dnes bych se pokusila vnést ještě více blé barvy a zjemnit výrazné růžově květiny. 

Materiály, které využijete pro tento styl:

Razítka s motivem ptáčků, motýlů a romantických míst
Dekorace: kytičky, perličky, stuhy a krajky, svorky
Foarmin na výrobu kytiček
Během přípravy tohoto článku jsem se tak naladila, že si slibuji, že v nejbližší době Shabby Chic projekt vyzkouším. Alespoň na přání. :) A co vy? Líbí se vám Shabby Chic?

Komentáře

  1. Ty články o stylech se mi strašně líbí, máš to moc krásně popsané Ilčo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky