Vintage styl ve scrapbookingu

Zašlé, ale stále krásné – to je vintage. Ve scrapbookingu je to rozšířený a oblíbený styl. Dýchají z něj na nás staré časy. Jako bychom otvírali skříně a truhly u babičky na půdě a vytahovali jsme z nich poklady. Perly, krajky a háčkované dečky...starobylá krása.

Autorka: Sarah Hemphill

Vintage styl přímo volá po fotografiích v barvách sepie (hnědé tóny) a černobílých fotografiích.

Typické barvy pro vintage styl jsou hnědá a béžová, lze použít i černou. Pro detaily a dekorace můžeme použít jakoukoliv barvu, pokud jí dodáme omšelý vzhled. Jasné barvy tlumíme hnědými inkousty. Velmi dobře uplatníme distress inkousty. Papír, fotky i dekorace mačkáme, trháme, kraje ničíme. Pro ničení můžeme použít speciální nástroje, které zakoupíme v obchodech se scrapbookovým materiálem. Stačí ale i malé nůžky.

Autorka: Heather Jacob (Poničené okraje podkladového papíru, ale i menších papírů v layoutu.)

Podkladové papíry bývají často vzorované s designem krajky, květinovými vzory nebo vzory starobylých tapet.

Autorka: JLRich (Barvy podkladových papírů nejsou úplně typické pro vintage, ukazují však na využití vzorů podobných starobylým tapetám.)

Stránky bývají zdobné. Jako dekorace používáme krajky, perličky, květiny a výseky ve tvaru ornamentů. Svorky volíme perličkové či v barvě zašlého kovu. Ve stejném stylu používáme také další kovové komponenty: ozubená kolečka, přívěsky či knoflíčky. Stuhy používáme zmačkané a dobarvené (došpiněné) inkousty.

Dekorace pro muže vycházejí z oblíbených témat vintage a to jsou průmysl, doprava a architektura. Využijeme tedy výseky letadel, automobilů, ozubených koleček, parníků a budov (či jejich částí).

Autorka: By: Qweenofthecrop (Typickým symbolem stránek pro muže jsou hodiny, tmavé barvy, fotky s dopravním prostředkem. Ale i zde byly použity perličky, i když v tmavě modré barvě.)

Pro ženy zase využíváme dekorace z oblasti módy a bytových doplňků (deštníky, klobouky, kabelky, křesílka, klece, zrcadla).


Autorka: Anne Gro (Typická stránka pro vintage: hnědé a béžové barvy, fotka v barvách sépie, květiny, krajky, knoflíky, kovové komponenty a výsek klece.)

Co se týká razítek, i u těch můžeme vysledovat určitý styl. Ať už tematicky – doprava, architektura, příroda, móda, tak zpracováním – realistický, detailní otisk.

Autorka: Suzanne C (Otisky ruky, vlaku atd. Vidíme zde i využití černé barvy ve vintage stylu.)

Nadpisy bývají zakomponovány někdy nenápadně, některé vintage stránky nadpis úplně vynechávají. Font volíme slavnostní, zdobnější, dobře zde uplatníme vlastní rukopis a psací písmo.

Autorka: Scrappygal50 (Opět vidíme hodiny, krajku, hnědé tóny a nenápadně zakomponovaný nadpis na kouscích papírů - s poničenými okraji.)

Můžete skvěle využít poklady z alb babiček a dědečků a vůbec nevadí, pokud mají ohnutý či utrhnutý růžek a jsou pomačkané.

Pro Vintage styl lze dobře uplatnit i Mixed Media Art techniky.
Autorka: Heather Jacob (Využití cákanců, razítkování a dalších technik MMA.)

Velkou výhodou je, že nemusíte dbát na přesnost. Můžete také použít ozdoby vlastní výroby, které se vám zas tak úplně nevydařily (nedotištěné otisky razítek, křivě uříznutý papír atd.)

A jestli jsem si zkusila vintage styl já? Upřímně, jsem zatím jen fanoušek, co má pocit, že to nezvládne. Ale pár pokusů aslespoň barevností jsem si zkusila.

Je to jedna z prvních stránek, vytvořená na kurzu a upřímně se za ni stydím. :-D
Zde je pokus z domova, hned následující. Měla jsem minimum materiálu a nepodařilo se mi zaplnit stránku tak, jak by se u vintage stylu mělo. :-)


S přáníčky se mi občas zadařilo malinko lépe. Embosovaný papír s vystřiženým otiskem razítka Eiffelovy věže.

Přání s výsekem ptáčka, podloženo vintage známkami.

Do toho stylu by se možná dalo zařadit i šachystické svatební přání s vystřiženým obrázek šachových figurek.

Také přání se střevícem nese prvky vintage: vzor připomínající tapetu, bota jako motiv a kovové komponenty.

Jednoduché pánské přání s motivem hodin.

Šité přání pro geografa.

Vláčkové přání pro souseda.

 
I vánoční přání lze pojmout jako vintage. Podkladový papír s rukavičkami, krajka.

A to jsem jen nahlédla do jedné složky s uloženými fotkami. :-)

Podobně staromilský je styl Shabby Chic. O něm si tedy povíme příště víc.

Materiál, který využijete pro tento styl:
papíry s designem tapet či technickým zaměřením - např. Back To The Future
mosazné dekorace - rolničky
barvy, patiny
distress inkousty
kartonové výseky
razítka - např. jaro, technika, stylová židle, bicycle
kytičky

Věřím, že si jednou podobný styl vyzkoušíte třeba i na menším projektu, jako je přáníčko či visačka.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky