Clean & Simple styl ve scrapbookingu

V jednoduchosti je krása – tak by mohlo znít heslo pro tento styl. Stránka ve stylu Clean&Simple bývá jemná, přehledná a čistá. Působí lehce, moderně a elegantně.

Převažují pastelové barvy a bílá. Podkladové papíry jsou především jednobarevné a světlé. Nejčastěji však bílé. Vzory volíme jen v případě, že jsou nenápadné a neruší celkový jednoduchý styl stránky (např. decentní puntík).

Autorka: Soco (Typický bílý podkladový papír, černo-bílá fotografie a decentní zdobení. Tato stránka dokazuje, že lze využít i technik Mixed Media, při zachování základního pravidla jednoduchosti.)

Na stránkách ve stylu Clean & Simple můžeme použít jednu i více fotografií. Při větším počtu fotografií dbáme na to, aby fotky byly v harmonii. Obvykle se nepřekrývají. Často bývají ve stejné velikosti nebo uspořádány do organizovaného bloku.  V případě, že použijeme jednu fotografii, může být malá i velká. Vzhledem k jemnějšímu zdobení však upoutá hodně pozornosti, proto je dobré na její výběr klást velký důraz. Fotografie dělá stránku a u jednoduchého stylu to platí dvojnásob. Fotografie mohou být barevné, černobílé, výjimečně i v hnědých tónech (tzv. Clean & Simple with Vintage efect). U černobílých fotek můžeme ponechat jednu barvu na detailu (např. zelené jablko v rukách dítěte).
 Autorka: Ange Designs (ukázka využití několika malých fotografií v řadě a tmavý podklad)
Při tvoření využíváme i výraznější barvy a vzory, ale vždy jako doplňkové a na malých plochách. Rozložení ozdob bývá spíše přesné a geometrické. Více jak polovina plochy je ponechána bez zdobení. Existují dva hlavní způsoby, jak naložit s ozdobami: pravidelné rozvrstvení bez dalších dekorací (např. řada čtverců) nebo jeden decentní shluk na stránce. Stránkám ve stylu Clean & Simple sluší svorky, provázky a výseky. Povoleny jsou jakékoliv dekorace pokud zachováme střídmost a čistotu projektu.
Autorka: Sexy Eyes (ukázka využití razítek a ilustrací na Clean & Simple stránce)
Nadpis bývá velmi dobře sladěn se stránkou. Může být výrazný, ale nesmí přebít celkové vyznění stránky. Font písma vybíráme spíše jednoduchý, ale nemusíme se bát zkombinovat dva fonty na jedné stránce, například font tiskacího většího písma na hlavní nadpis a psací menší na dodatek k nadpisu. Pokud je na stránce journaling, pak je spíše nenápadný a tvoří jednu z mála dekorací na stránce.

Výhodou toho stylu je, že lze vyjádřit něhu, čistotu či určitý pocit. Lze u něj uplatit zbytky materiálu, protože stačí jen malé kousky.
Autorka: Kym (ukázka využití jedné fotografie a dvou kousků papíru)

Styl Clean&Simple vyžaduje určitou pečlivost. Stránka je přehledná a čistá a každá nerovnost či nedokonalost je hned vidět. Dáváme pozor na čistotu a přesnost lepení.
Při vyhledávání inspirace na interetu a Pinterestu často narazíte na bezchybné úžasné stránky, které vám nepůjdou přenést na papír. Není divu. Velmi často jsou totiž stránky vytvořeny v počítači v rámci tzv. Digital Scrapbooking. Přesto je možné se inspirovat rozvržením či barevností.
Materiál, který využijete pro tento styl:
Jednobarevné papíry - např.  béžový světlý
I já osobně jsem si styl Clean & Simple vyzkoušela a pár ukázek jsem pro vás vložila.

Stránka má jednobarevný hnědý podklad, který ladí s fotografií. V pravé části je shluk čtverečků se vzory v šedé barvě, několik razítek, výsek a svorky. Lze využít i krajku, která je jinak velmi netypickým materiálem pro Clean & Simple.

Jednebarevný šedý podklad dává vyniknout dvěma pravidelně uspořádaným fotografiím. Hlavním zdobným prvkem je nadpis ZIMA, který je potřen stříbrnou barvou a jednou jedinou stříbrnou vločkou.

Na této stránce jsem použila jemný vzorovaný papír, což je pro Clean&Simple styl velmi neobvyklé. Pod fotkou je jednoduchý tenký rámeček a dva proužky papíru, které ladí s podkladovým vzorovaným papírem a svorky v barvách těchto proužků. Journaling zde má téměř úlohu titulky stránky.

U této stránky jsem váhala, zda je ještě Clean&Simple. Myslím, že některé prvky přesto nese. Podkladový materiál je jednobarevný a ladí s fotografií. Použila jsem jen jeden kousek papíru a zdobení je zastoupeno jen namalovaným rámečkem a titulkou, která je tvořena dvěma fonty.

Doufám, že i vy zkusíte někdy tento styl a objevíte jeho kouzlo.
IlonaK2

Komentáře

  1. Souhlasím s tím, že v jednoduchosti je krása. :) Skvělé ukázky! A velmi zajímavý článek, díky§

    OdpovědětVymazat
  2. Sice stránky nedělám, ale článek je super a rozšířila jsem si obzory :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky