Místo, kde bydlí fantazie


Milé dámy a případně i pánové, ráda bych vám v takovém menším seriálu představila svou pracovnu, oblíbené pomůcky, materiály a techniky. Protože toho používám opravdu hodně a v žádném případě nejsem schopná vás zasvětit do všeho (i když bych moc ráda), udělala jsem výběr toho opravdu nejpoužívanějšího. Všechno zde uvedené tedy vychází z mé vlastní zkušenosti a praxe. Pokud nebudete s něčím souhlasit, ráda si přečtu v komentářích vaše zkušenosti, protože těch nikdy není dost. Určitě můžete mít s konkrétními produkty jinou zkušenost, proto nechci nic vynášet do nebes, případně něco pomlouvat a odrazovat ostatní.  Tento článek není o značkách, cenách či o tom „kde se to dá koupit“.  Má především pomoci začátečníkům. Doufám, že vás nebudu nudit a předám vám něco ze svých zkušeností. 

Postupně si představíme

1) Pomůcky, které pravidelně a ráda používám
2) Lepidla, lepící pásky a další lepivé záležitosti – co, kdy a jak
3) Barvy, pastelky, fixy, pera
4) Velcí pomocníci – BigShot(y), tiskárna, plotter a další specifické záležitosti
5) Moje pracovna do detailu, organizace a ukládání materiálu

Základní pomůcky, které používám (téměř) při každém projektu


1. Xcut nůžky s gumovou rukojetí jsou dobrou a levnější alternativou k nůžkám od Tima. Mají drobné zoubky a nedělají nepřirozené ostré hrany, ale krásně stříhají i členité motivy, což oceníte hlavně u vystřihování razítek. Trochu mají nevýhodu v barvě gumové rukojeti. Bílá se snadno zašpiní. Je to ale pouze estetická záležitost a já tyto nůžky používám už několik let nejraději ze všech.
 
2. Opět Xcut – ostrý nůž, kterým buď můžete vyřezávat detaily u obrázků, nebo řezat celé archy papíru, kartonu či lepenky. Tento se velice dobře drží díky pogumovanému povrchu a nevypadává mu ostří.  Samozřejmě musíte při řezání dodržovat určitá bezpečností pravidla a použít speciální řezací podložku.

3. A ať netrháme partu:-) Xcut do třetice a zároveň další nůžky. Tyto již nemají zoubky, jsou špičaté a opravdu velice ostré. Použijete je na detaily a vzhledem k tomu, že mají nepřilnavý povrch, můžete s nimi stříhat například oboustrannou lepící pásku. Součástí nůžek byla bezpečnostní krytka, což oceňuji.

4. Odborný název neznám, ale prostě mu říkám „bodátko“. Asi základní pomůcka, pokud používáte BigShot. Výřez v šabloně zůstane a vy ho na svět trochu popostrčíte – oceníte hlavně u drobných motivů. Já bodátko používám i na drobné korekce projektů – například na zaschlé lepidlo.

5. Aplikátor na kamínky, perličky, flitry …. Šikovná a levná věcička, která pomůže v umístění těchto drobností. Kamínek se uchytí na lepivý hrot a snadno ho pak umístíte. Když hrot po čase přestane lepit, prostě ho poválíte na silně lepící pásce a jede se dál. 

6. Nástroj na ohýbání, rýhování a uhlazování papíru – tzv. knihařská kost.

7. Toto kovové pravítko mám už tak dlouho, že si ani nevzpomínám, kdy a kde jsem ho koupila. V podstatě je nezničitelné. Jedna strana je v centimetrech, když pravítko otočíte, můžete měřit v palcích. Spodní část pravítka je „sametová“ a váš projekt se tedy nemá jak poškodit. Kovové pravítko je také vhodné jako pomůcka při řezání papíru – položíte na papír a nožem podél pravítka řežete.

8. Dobře ořezaná tužka je základ. Když dobře vypadá, je to ještě lepší:-). V mém případě funguje zároveň jako dráždidlo na kočky:-)

9. Pinzeta – stará, jetá, ale stále funkční. Asi jako já:-) Podrží papír při horkém embosování, pomůže s umístěním dekorací na projekt.

10. Plochý štětec používám k nanášení lepidla. Tento nepouští chlupy, není zbytečně dlouhý a hodí se při lepení větších ploch.

11. Tento menší plochý štěteček jsem si pořídila nedávno a je opravdu kompaktní a šikovný. Nanáším s ním lepidlo hlavně na záložky a menší plochy. Protože má hodně jemné štětiny, je vhodný i k nanesení závěrečného laku. Nejsou pak příliš vidět jednotlivé tahy štětcem.

12. Tento štětec patří do sady tří různě širokých štětců. Dá se ale samozřejmě zakoupit i jednotlivě. Nanáším s ním různé pasty, geso, lepidlo i lak na větší plochy. Je krátký a dobře se drží. 
Pomocníci, kteří usnadní práci


1. Když jsem se rozhodovala, jakou pákovou řezačku koupit, měla jsem požadavek na kompaktnost. Mám totiž k dispozici velkou kotoučovku a chtěla jsem mít jen něco na přáníčka a záložky. Něco tak akorát. Vybrala jsem určitě dobře. Tato velikost je přímo vhodná pro tvorbu přáníček. Řezačka je lehká, skladná a dostatečně ostrá. Řez je hladký a přesný. Pokud by řezačka hůře řezala, postačí místo papíru říznout plát alobalu. Tento trik funguje i u nůžek.

2. Nepřilnavá podložka Woodware. Tyto podložky vyrábí více firem, vybrala jsem si levnější a mohla jsem si tím pádem pořídit dvě. Nečistotu (barvu, lepidlo, lak) po zaschnutí stačí sloupnout, barvy jednoduše otřete vlhkým hadříkem či dětským vlhčeným ubrouskem.

3. Lahvička na vodu – sprej. Naplníte vodou a využijete například při práci s inkousty, při akvarelových technikách, nebo s tím prostě jen umyjete stůl:-)

4. Udělátko na mašle. Protože mašle nejsou moje silná stránka (a nikdy nebudou), pořídila jsem si toto udělátko. Kolíčky zapíchnete do dírek (podle velikosti mašle, kterou chcete vyrobit). Pak to nějak omotáte (já s návodem něco umotám cca za půl hodiny) a máte krásnou mašli.
Moji ostatní „šikulové“


1. Horkovzdušná pistole. Funguje jako opravdu hodně horký fén a pokud chcete váš projekt embosovat pomocí prášků, určitě se bez ní neobejdete, pokud to myslíte opravdu vážně (při občasném využití této techniky však dobře poslouží i toustovač). Připravený motiv se teplem zataví, zafixuje a zajistí právě ten kýžený plastický efekt. Můžete s ní také urychlit schnutí, pokud například používáte spreje jako já. Z větší vzdálenosti projekt „pofoukáte“ a můžete v něm pokračovat bez dlouhého čekání. To samé platí u déle schnoucích inkoustů. Pistolí se vyrábí celá řada. Některé vypadají jako takový cestovní fén, některé mají regulovatelnou teplotu. Tato má pouze jeden stupeň, ale pro mé používání jich více nepotřebuji. Oceníte i praktický sklápěcí stojánek.

2. WeR kleště na dírky a k aplikaci průchodek jsem si pořídila hlavně na záložky, kterých už jsem vyrobila opravdu hodně. Proto jsem si vybrala tento masivnější a dražší model.  Umožňují pracovat s více rozměry průchodek, dírku i průchodku můžete umístit až do vzdálenosti 15cm od kraje papíru a díky pákovému mechanismu vynakládáte menší sílu při „dírkování“ silnějších materiálů. Manipuluje se s nimi velmi dobře a přesně. Mám je několik let a investice se mi určitě vyplatila. Pokud ale používáte průchodky jen občas a kleště chcete jen jako děrovačku, pořiďte si nějaké menší, pouze do ruky. Nabídka je široká a v různých cenových relacích.

3. WeR pomůcka na začištění a „zastřižení“ stuh. Můj nejnovější mazlíček. Stuhy dávám na přání, na záložky i na bloky. Začištění stuh bylo pro mě vždycky problémem. I s pomocí ostrých nůžek se konec začal párat a třepit, při použití lepidla také nebyl výsledek úplně uspokojivý, plameny u nás nepřipadají v úvahu (kočky jsou všude). Tato věcička má uvnitř drátek, jako například svářečky sáčků. Vložíte stuhu a zavřete. Trochu to poškvaříte a máte krásně začištěnou a ustřiženou stuhu, která se nebude párat. A už žádné zalepené nebo popálené prstíky:-)
Vše pro snadné a čisté razítkování


1. Hampton Stamp Perfect – pomůcka pro přesné razítkování. Pomůže vám razítko umístit přesně a otisk bude čistý a zřetelný. Pokud se dílo hned na první pokus nepodaří, můžete si to zopakovat, dokud výsledek nebude na 1*. Pro pokročilé jsou tu možnosti zrcadlového razítkování (pro mě je to ale i tak o nervy). Na podložce můžete používat jak klasická silikonová razítka (černou podložku ponecháte), nebo razítka cling (podložku vyndáte, případně si jako já pomůžete jen pár vrstvami papíru). Líbí se mi, že se nic nikde neošmudlá, použití soutiskových razítek (tolik oblíbené květiny) je jednoduché a přesné a celou „scenérii“ si vlastně nanečisto sestavíte a pak najednou natisknete. Další z věcí, kterou určitě potřebujete mít.
I když jsem jako první zakoupila „originál“ této pomůcky – Mini Misti, stejně jsem neodolala většímu formátu Hamptonu. A jelikož teď můžu srovnávat, Hampton vychází funkčně naprosto stejně a velkou výhodou je jeho cena při větším rozměru. Mini Misti má sice silnější plasty a lepší uchytávací magnety, ale při její ceně (cca 1.600,- Kč) je to úplně jedno. Ke svému vybavení se chovám slušně a i přes to se už jeden pant ulomil a jak vidíte na obrázku, tak je vše jen lepené a ostatní panty ho budou následovat. Tím neříkám, že se jedná o špatnou pomůcku, ale její cena je
neúměrná kvalitě provedení. Hampton sice mírně vrže a má slabší magnety a s kvalitou to také žádná hitparáda nebude, ale tady dostanete cenu úměrnou kvalitě a totožně sloužící. Navíc má větší razítkovací plochu a při jeho ceně ho tolik neobrečím, až se jednou odporoučí.

2. Mini Misti – už jsem vše zmínila v bodu 1.

3. Woodware čistící podložka na razítka je úplně boží:-) Na razítko nanesete čistidlo a po chvilce razítkem „přejedete“ po podložce. Razítko se krásně vyčistí a zároveň osuší. Povrch je takový chlupaťoučký, plyšový. Stačí pak podložku vyčistit pod vodou (případně s mýdlem, ale já ho nepoužívám) a dát oschnout. Použít ji můžete tím pádem opakovaně. Můj tip: Když tisku hodně malá razítka na klasickém bloku, rozdělím si podložku na dvě části – na jednu kápnu čistidlo a druhou nechám suchou. Razítko pak vyčistíte velmi rychle a hned ho můžete uložit.

4. Asi nejlepší čistič razítek. Aplikátor (houbička) většinou odpadne používáním, ale vyčistí úplně všechno. Pokud je to pro vás pohodlnější, můžete přelít do prázdné lahvičky a používat jako sprej.

5. Klasické akrylátové bločky na razítkování - k zakoupení v nepřeberném množství velikostí, dokonce i tvarů. Některé mají na sobě i vodící linky. Používám i k míchání gelatos, inkoustů a akvarelových barev.

Děkuji vám za pozornost a ocením vaši odezvu. Pokud vás něco konkrétního zajímá z témat, která budou následovat, napište mi do komentářů.  Uvidíme se zase v březnu:-)
Článek pro Vás připravila: Eva

Komentáře

  1. No ty blaho, tys nekecala. Roman, ale precetla jsem. Neni to nudne. Super predstaveni ruznych pomucek. Spoustu jich nepouzivam a nejake si diky tobe objednam ;). Dekuji super clanek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Lucko :) Jsem teď ráda, že jsem článek rozdělila :D

      Vymazat
  2. Když jsem začínala ňeco takového jsem hledala, ale nikde nic nebylo (myslím v našich končinách a česky). Teď, po pár letech pokusů a omylů s nákupem pomůcek, nedám na pár pomocníků dopustit a ty máme, koukám stejné - napřed. čistící podložku na razítka - ta je fakt skvělá! S čím se do teď peru je začišťování stužek, tahle pomůcka vypadá bezvadně. Dá se sehnat i u nás? Díky za článek a super nápad s představením pomůcek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ano, pomůcka na stuhy se dá zakoupit i u nás.

      Vymazat
  3. Evi, přišla jsem tu na pár věcí, které nemám, ale určitě bych využila. Takže popřemýšlím o jejich pořízení. Díky za skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Helčo, jsem moc ráda, že se článek šiknul :) Ještě toho mám spoustu připraveno ! Tak musíš začít šetřit do prasátka :D

      Vymazat
  4. Super článek. Něco takového bych brala v začátcích. Tehdy jsem někdyi bezhlavě nakoupila kdeco. Něco vydrželo, ale hodně věcí jsem použila párkrát a zničily se nebo mi nevyhovovaly. Jen některé ty omyly hoooodně lezly do peněz. Už se moc těším na další článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Není to levný koníček a některé "vychytávky" výrobců jsou opravdu k ničemu.

      Vymazat
  5. Tak to je parádní příspěvek!
    Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji :) Jsem ráda, že se článek líbil :)

      Vymazat
  6. Je to super,
    hlavně pro toho kdo začíná a tápe v nepřeberném množství pomůcek .Někdy člověk koupí zbytečné věci které doma leží .Moc děkuji .A ráda se dočtu zase něco nového a hlavně to pomůže se orientovat .Díky díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář a snad budete i příště spokojená :)

      Vymazat
  7. Moc pěkně napsáno. Já jsem taky měla spoustu věcí, ale teď už dělám fakt jen se základními věcmi a stačí mi. :-)Mám toho sotva třeninu, těch udělátek. Máš to hezky napsané, popsané. :-) Tak ať se ti hezky tvoří. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Ilčo :) Já mám docela velký rozsah při tvoření, protože dělám pro útulek a všechny věci využívám. Pro někoho je samozřejmě použitelný pouze zlomek. Ale zase mám možnost poreferovat ostatním :) Ale určitě jsem se i párkrát nechala lapit reklamou a skončilo to někde v šuplíku :)

      Vymazat
  8. Moc prima článek! ❤ Skoro všechno uz mám :) Jen o malé pakove rezacce jeste přemýšlím. A potesilo mě, že to udělátko na stuhy dělá i WeR. Mám už několik let to samé od Imaginisce...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky