Prosincové album - příprava fotek

Zdravím Vás ze zasněženého domova 



Je to už hodně dávno, co jsem dělala klasický scrapbookový projekt- album, deník apod., takže jsem se odhodlala na adventní album, které ve scrapbookovém světě najdete pod názvem December daily..jak už název napovídá, jedná se o album, do kterého zpracováváte prosinec den po dni. Album je fajnové v menší velikosti, můžete na něj použít již hotový polotovar alba nebo si jej vyrobit sami, pomocí čtvrtek a knihařských kroužků.. typy alb budou více rozepsané v článcích pro začátečníky.

Mně doma dlouho leželo insta album.. tedy malé instagramové albíčko od We 'r memory keepers. Desky jsou lehce smetanové se zlatými drobnými puntíky, hřbet růžový, líbilo se mi pro holčičí fotky, ale jak to bývá, na toto nedošlo a album čekalo až teď do prosince :)



Album má systém kroužků, které se pohodlně rozevřou, navkládají stránky, kdykoliv můžete stránky vyndat a přeházet.

K albu se dají dokoupit vnitřní plastové kapsy, buď na celou čtvercovou stránku nebo rozdělené na čtvercová okýnka. Kapsy mám obojí, takže jsem je do alba navkládala. Stačí si jen tedy nařezat barevné potištěné čtvrtky, můžete kombinovat i bez kapes, tedy čtvrtku přímo naděrovat a vložit.

Základem každého alba jsou samozřejmě fotky. Než je vytisknete či necháte vyvolat, můžete si s nimi pohrát, zvlášť, když máte menší velikost alba. K úpravě fotek budete potřebovat program v počítači..Těch programů je požehnaně, já nejvíc používám Picasa a PhotoScape na Macu.  Stačí ho najít na googlu, stáhnout do počítače. Na windows jsem měla Picasa několik let, vloni jsem přešla na Mac a i na něm Picasa funguje.  Když program otevřete, chvíli to bude trvat, neboť se do něj natahují veškeré Vaše fotky z pc.  Takže je fajn jednou za čas své složky projít a odmazat nepotřebné fotky.

Úpravy fotky
veškeré fotky jsou uložené v knihovně, rozdělené do složek, vidíte je vlevém sloupci

můžete však najít svoji fotku přímo ve složce v pc a zvolíte možnost - upravit v picasa
v levé části znak klíče - pod ním jsou různé možnosti.. 


oříznout fotku, můžete nastavit přímo 10x15cm, 9x13cm, čtverec nebo ručně ..nezapomeňte kliknout na tlačítko použít :)


další možností je vyrovnat, můžete fotku natáčet, červené oči, zkusím štěstí.. jj, prostě zkoušejte, uvidíte, co to s fotkou udělá :) dost využívám poslední možnost - podpůrné světlo, které může fotku ztmavit nebo zesvětlit



k úpravě světla využijte ikonu sluníčka v horní liště - zde máte podpůrné světlo, světla, stíny.. stačí posunout na jednu či druhou stranu kurzory u jednotlivých variant a uvidíte opět ta kouzla :)


další v liště je ikona štětce.. tou můžete nastavit černobílou fotku či sepii a další..dva další štětce jsou na různé efekty, kdy na fotce již není nic vidět, takže je nevyužíváme.



v nastavení si můžete pohrát i s textem na fotografii.. lze nastavit font, velikost, barvu, obrys, tučně, zarovnání.. stačí někde na fotce kliknout a psát.. text lze libovolně přesouvat, otáčet


když máme fotky připravené, klikneme v horní liště na koláž


v nastavaní si můžeme vybrat jak má koláž vypadat, mezery mřížky jsou mezery mezi fotkami, ty mohou být bílé nebo si můžete navolit barvu, vyberte formát, na výšku či šířku.. 

k této fotce přidáte další fotky, když se překliknete na Klipy ..pokud tam není potřebná fotka, najdete ji v knihovně.. v klipech označíte fotky, které chcete vložit do koláže, kliknete na zelené + ..fotku lze přidat i jen přetažením myši..fotky můžete v koláži různě přesouvat, míchat


kdykoliv se můžete vrátit do nastavení a nastavení změnit.. nastavit jinou velikost, mezeru



když jste s koláží spokojeni, klikněte na vytvořit koláž


a máme hotovo, fotky můžeme vyvolat a směle se pustit do alba. Program PhotoScape je v používání velmi podobný, jednoduchý, má i více efektů a různých rámečků.. 

Článek připravila: Katka


Komentáře

  1. Obdivuji Káťo, muselo to dát práci sestavit ten článek. Moc děkuji za návod, s fotkami to moc neumím, takže uvažuji o změně programu..:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle si pak proctu jeste jednou. To se hodi. Skvele!!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky