Pozadí pomocí strukturovací pasty a inkoustů

Když jsem přemýšlela jaký článek pro Vás napíši, měla jsem v hlavě prázdno. Vůbec nic mne nenapadalo. Sedla jsem si ke svému velmi rozházenému stolu, kde je jen malinké místečko na tvoření, protože vše je zaházené, a přemýšelala jsem, co bude dál. Do oka mi padla strukturovací pasta a masky. Já vždy tyto dvě pomůcky používala na nějaký decentní papír a jen trošku, protože tato technika mi nic moc neříká, ale řekla jsem si, že to zkusím jinak. Co takto obarvit už nanesenou strukturovací pastu? Určitě to není žádná novinka, ale technika mne nadchla tak, že jsem pro Vás připravila dvě přáníčka a další rozdělané papíry mi tu schnou.

První je s panenkou Emmou a kočičkou. Pozadí jsem dělala akvarelovými barvami.


Druhé je s kačenkou a pozadí je děláno Distress inkousty.


Na akvarelový papír (budeme používat vodu) jsem si maskovací páskou připevnila plastovou šablonu. Vybírala jsem nějakou s menším vzorem, ale i takovou, která zaplní co nejvíce místa na papíře - tudíž ne jednu kytičku uprostřed a dokola nic. 


Pomocí špachtličky jsem nanesla na celý povrch strukturovací pastu (ne Gesso - to je něco jiného a tíživý efekt nám zde neudělá)


Nechala jsem papír zaschnout přes noc (můžete si pomoci horkovzdušnou pistolí, některé pasty schnou velmi rychle), odlepila masku a znovu jej přilepila na dřevěnou podložku.


Celý papír jsem postříkala vodou, aby se mi barvy lépe rozmývaly.


Na první přání jsem použila akvarelové barvy. Pomalu jsem je nanášela od spodu a jemně mezi sebou prolínala.


Postupovala jsem od červené, oranžové až po zelenou. Zase nechala zaschnout nějakou dobu nebo tomu můžete pomoci horkovzdušnou pistolí.


Druhé přání jsem dělala podobně. Jen jsem zvolila jiné barvy na vybarvování. Jakmile pasta zaschla, postříkala jsem celý papír vodou a nanesla Distress barvičky. To kvůli tomu, že pak krásně reagují na vodu.


Jakmile papír uschne, můžete jej použít na základ přání nebo ještě doladit. Já ještě bublinky jemně postříkala vodou, aby se mi tam udělaly světlé flíčky.


Pak už je na Vás, jak budete postupovat. Já oba papíry použila jako pozadí na přáníčka. Pomocí BS a kovové šablony jsem vyřízla obdélník. Na něj nalepila razítko holčičky a dozdobila. Na toto už návod nepotřebujete :)


A konečné přáníčko. Holčička jménem Emma je vybarvená pomocí Copic fixů. Vedle ní jsou nalepené papírové kytičky a nahoře bílý kartonový výřez "Gratulace".


Kačenka byla trošku jednodušší. Narazítkovala jsem razítko na papír, vyřízla podle šablony v BS a trochu opatinovala okraje. Aby nezanikla, dala jsem pod ní vellum papír. Pak už jen nějaká perlička a hotovo.


A tady menší detail pozadí u kačenky.


Mě tato technika velmi nadchla. Zkoušela jsem ji pro Vás poprvé a rozhodně se k ní ještě někdy vrátím. Můžet to být pro Vás i takový malý návod jak začít s Mixed Media technikou a od tohoto návodu se můžete odpíchnout dál. Nebo tu můžete skončit, jako já, a udělat si pouze barevné pozadí.

Komentáře

  1. Ty jo Evi, nádhera, pozadí i konečná přání! To už nebudeš ani muset kupovat scrap papíry....:-))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky