Papírové dorty

Přinášíme vám inspiraci pro blížící se Den matek. Papírový dort  bude jistě milé překvapení pro každou maminku nebo babičku. Nebojte se, času je dost. Příprava "korpusu" - tedy jedné krabičky - trvá 4 minuty. Zdobení už je na vás. Dají se dělat dortíky velmi jednoduché i zdobnější. Každý kousek dortu je krabička, do které můžete ukrýt pár drobností. Já se těmito papírovými dortíky loučila v práci. Do každé krabičky se hravě vešel: sáček čaje proti stresu, Milka čokoláda (z bonboniéry), čokoládový bonbón Merci a Nimm2 bonbón. Místo ještě zbylo. :-)



Co pro jeden dort potřebujete?
- jednobarevné čtvrtky z papírnictví (já využila hnědé, vanilkově žluté a béžové)
- nůžky 
- kovové pravítko a malé nůžky na ohyby (nebo vámi zvolenou pomůcku pro vytvoření ohybů)
- šablonu (taková plastová šablona je velkým pomocníkem, předlohu lze ale vytisknout z internetu, viz nástěnka na Pinterestu)
- tužku a gumu
- lepidlo - ideální je PVA lepidlo. Oboustranná páska má tendenci se odlepovat, pokud dochází k pnutí nebo k tahu
- něco na dozdobení


Na čtvrtku obkreslíme tvar dortu. Připravíme místa ohybu - buď přímo v šabloně (nástrojem na ohyby) nebo po odložení šablony (malými nůžkami podél kovového pravítka). Vystřihneme.

Tip: Část víčka, která se zasouvá do krabičky, nastřihněte a ohněte. Ohnuté části lépe "zapadnout" uvnitř krabičky a krabička se neotvírá.

Po ohnutí a vystřižení slepíte na dvou částech: špičku dortu a dlouhou hranu dortu.

Příprava korpusů není nijak složitá a existuje více typů, proto se nebudu rozepisovat příliš podrobně.

Nyní vám představím své dorty pro kolegy.

Dort číslo jedna - čokoládový - hnědé krabičky, jejichž hrany jsem lehce otupovala tmavším odstínem. Jako polevu jsem použila vzorovaný papír. Dozdobila jsem malými kytičkami, které jsem zvýraznila růžovým inkoustem a do středu nalepila perličku.


Druhý dortík je vanilkový, ve stylu Clean & Simple. Inkousty jsem na korpus nepoužila, polevu také ne. Dort je ozdoben růžičkami ze spirál a puntíkovanými lístečky.



Pro spirálovou kytičku mám tato doporučení:
- použijte měkčí papír, čtvrtka se láme
- kraje lehce dobarvěte inkoustem o odstín tmavším než je samotná růžička
- ke kytičkám, které vypadají reálně, jsou pěkné i reálné lístečky, ale k těmto očividně papírovým kytičkám použijte netradiční lístečky se vzorem

Jak na spirálovou kytičku? Na papír nižší gramáže obkreslete kolečka. Já jsem použila víčko od svorek, ale lze použít i kružítko, větší raznici, cokoliv. Vystřihněte spirálu. Jednoduchý návod zde. Kraje zvýrazněte inkoustem. Můžete (nemusíte) odstřihnout začátek spirály. Stočte od vnějšího kraje na špejli nebo párátku. Na poslední část této růžičky naneste PVA lepidlo a připravenou spirálku do lepidla usaďte. Uvolněte stočený papír, aby se růžička mohla rozevřít.
Další dortík je béžový. Po přípravě krabiček jsem si uvědomila, že nemám žádný vhodný vzorovaný papír. Vzala jsem proto papír o odstín tmavší a orazítkovala textovým razítkem. Takto připravený papír jsem rozřezala na jednotlivé kousky a hrany stejným inkoustem zvýraznila. Z hnědé čtvrtky jsem připravila kytičky, do jejichž středu jsem dolepila perličku.



Poslední dort je opět hnědý, čokoládový. Na polevu jsem použila dva papíry jejichž vzor je ve stylu pozitiv/negativ, tedy vzor stejný, ale barvy opačné, a výsek motýlka. Jako hlavičku jsem nalepila malou perličku.




Reakce na mnou připravené dárky byly moc příjemné. Nejvíce mě potěšil kolega, který prohlásil, že až se krabičkou potěší, pošle ji jako dárek dál, protože je přece škoda, aby se na ni doma prášilo. :-) 

Maminkám a babičkám by taková pozornost udělala jistě velkou radost. Tak se do toho směle pusťte.

Pro inspiraci jsme pro vás připravili nástěnku na Pinterestu. Zde najdete také návody na různé druhy krabiček.

Článek pro Vás připravila: IlonaK2

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky