Stínování na vellum papíře

Hezký den všem,

po práci s inkousty jsem si velice oblíbila vellum a to především v kombinaci s horkým embosem.

Co je vellum?  Vellum, pergamen nebo také pauzovací papír je průhledný papír vyráběný v různých gramážích, barvách, s embosovaným či potištěným vzorem. Dá se na něj tisknout, oblíbený je i na výrobu papírové krajky. 

Aniž bych to tušila, s tímto papírem jsem se setkala už kdysi, při studiu stavební průmyslovky, kdy jsme na pauzák, rýsovacími pery, přenášeli projekty rodinných domů. Místo rýsování jej nyní používám spíš na zdobení přání apod. :)


Když se rozhodneme pro tisk na pergamen, je nejlepší zvolit nějaký rychleschnoucí, voděodolný inkoust. Jen tak zabráníme rozmazání obrázku. Pokud takový inkoust nemáte, sáhněte po horkém embosu. :)

Budete potřebovat:
vellum papír
čiré embosovací medium
černý embosovací prášek
razítko
akrylové barvy + tenký štětec
akrylový blok
horkovzdušná pistole

Uřízneme si vellum dle velikosti přání. Na razítko naneseme čiré medium, otiskneme na vellum. Hned nad papírem zasypeme černým práškem.


Přebytečný  prášek sesypeme zpět do lahvičky, motiv zapečeme horkovzdušnou pistolí. Poté si na omyvatelnou podložku nebo akrylový blok naneseme vybrané akrylové barvičky. 


Potištěný pergamen si otočíme a z rubové strany postupně vybarvujeme.


Po zaschnutí barev přichází dokončení. Ten, kdo s pergamenem již někdy pracoval, ví, že přilepení pergamenu není zas až tak jednoduché.. no jednoduché by to bylo, kdyby nebylo lepidlo nebo páska vidět :) naštěstí existuje několik způsobů, jak to vyřešit :)

.... jedním ze způsobů je, ze čtvrtky vyříznout rámeček, přilepit na vellum.. takto připravený základ pak parádně přilepíte, aniž by někde něco prosvítalo :)  další způsoby si ukážeme zas někdy jindy :))


Inspirace sketchem Case this sketch! 119


Článek připravila: Katka


Komentáře

  1. Naprosto perfektni! Vypada to super.

    OdpovědětVymazat
  2. parádní. Nikdy mě nenapadlo vybarvit vellum akrylovými barvičkami. Furt znám jen fixy a tím končím, navíc to s fixama není tak pěkné, ale jen mdlé :)

    OdpovědětVymazat
  3. to je úžasné!!! Přáníčko je naprosto dokonalé.

    OdpovědětVymazat
  4. This is beautiful! Wonderful take on the sketch!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky