Jak na částečný výřez

Dnes mám pro Vás pár ukázek, jak se dá krásně a efektivně využít obyčejná šablonka třeba kruhu. Můžete zkoušet i složitější objekty, nebo zdobené objekty, ale na těch nejjednodušších docílíte (pro mne) nejlepšího výsledku. Tento návod můžete zkusit ikdyž nemáte BS. Může to být pro Vás pak ale náročnější na měření a následné vystřihování.

Základ je nějaké razítko a vyřezávací šablonka. Já už mám tady jedno razítko natisklé a vybarvené akvarelovými pastelkami. Připravila jsem si taky jednoduší vyřezávací šablonku do BS ve tvaru vlaječky.


Šablonu jsem si umístila do místa, kde bych chtěla mít výřez. Moc se mi líbí, jak ouška zajíčků budou trčet ven.


Tužkou jsem si tedy vyznačila polohu šablony. Prostě jsem ji obkreslila. Díky tomu se mi bude v následujících krocích lépe pracovat.


Ouška, nebo jakékoliv objekty, které koukají ven jsem nastřihla. Nebojte se, že přestřihnete dál. Dokonce musíte objekt (ouško) nastřihnout trošku dál, než jste si tužkou naznačili. Velmi špatně by se Vám vracela vyřezávací šablona.


Jakmile máme objekty nastřižené, tak šablonu vrátíme na místo. Vše, co z ní má koukat nadzvedneme a dáme nahoru na šablonu. Zde pochopíte, proč jsme měli nastřihnout trochu víc.


Šablonu pro jistotu zafixujeme washi páskou, aby se nám v průběhu práce nepohla.


Po projetí BS bude výsek vypadat následovně. Nebo aspoň hodně podobně. Stěčí pak vzít malé nůžky a zbylý papír u oušek odstřihnout. Toto můžete udělat už dříve. V době, kdy jste ouška teprve nastříhávali.


A tady finální výsledek.


Jako další ukázku tu mám trochu opačnou techniku. Ne moc opačnou, výsledek je stejný, ale pokud nevím, jak objekt bude ve výřezu vypadat, raději používám tento způsob. První krok je ten, že si rovnou obkreslím šablonu na prázdný papír.


A až do toho obkresleného oválku začnu tiskat razítky. Díky předkreslenému oválku mohu krásně regulovat, kde kytička bude nebo nebude vystouplá a jak moc.


No a vybarvíme. Zase jsem použila akvarelové pastelky. Kde razítko není obtisklé tak tam to vybarvím také. Až to všechno zaschne, mohu razítko domalovat černým fixem.


Obstřihnu si papír na něco menšího, aby se mi lépe pracovalo a zase nastřihnu objekty, které mají z oválku koukat ven.


Přidám vyřezávací šablonu a zafixuji washi páskou.


Pak už jen obstřihnu zbylý papír.


Pro další představu jsem si připravila tři ukázky. Jedná se o jedno razítko, které je vybarvené akvarelovými pastelkami a o jednu sadu základních vyřezávacích šablonek - kruhu. První kruh jsem umístila k nohám soba. Nechala jsem mu u kopyt nějaké místo, aby nebyl namáčklý úplně dole. Tím pádem vyčuhuje hlava. Umístění vyřezávací šablony jsem si naznačila obyčejnou tužkou.


Hlavu obstřihla, umístila vyřezávací šablonu zpátky a zajistila ji washi páskou.


Druhá ukázka je s větším kruhem. Do něj se sobík vešel hned, takže jsem nic nevystřihovala a ihned umístila šablonku.


Pak jsem se vrátila k menšímu kruhu. Tentokrát jsem ho umístila tak, aby měl vystřižené nohy. Ze začátku se mi tato varianta moc nezamlouvala, ale chtěla jsem to zkusit. Takže šablonu zase obkreslíme a nohy vystřihneme.


Vrátíme šablonku a zafixujeme, aby se nám nepohla.


A zde jsou už hotové ukázky. Nejvíce se mi líbí ten první a ikdyž jsem se ho bála, úplně ho vidím na přáníčku, kde atmosféru dodělá padající sníh a sobík tam bude uprostřed stromů stát a kolečko za ním může být měsíc nebo zapadající slunce.


Pokud máte jen pár základních šablon a myslíte si, že jde s nimi dělat jen ta poslední ukázka - razítko uprostřed výřezu, tak zkuste něco nového :) Třeba najdete i jiné varianty.

Komentáře

  1. Tohle mi přijde jako hodně povedený návod. Ještě jsem takový neviděla. Fakt super. A moc se mi líbí zajíčci. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu bezvadný návod! Doufám, že si na něj také někdy troufnu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky